Βιολογικές Μαύρες Ντομάτες Κριμαίας
Η εντυπωσιακή και ιδιαίτερα γευστική Μαύρη Ντομάτα Κριμαίας θα δώσει νέο τόνο στην κουζίνα σας με μοναδικά πιάτα σε χρώμα, γεύση και θρεπτική αξία.
Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη C για να βοηθήσει τα οστά, το δέρμα και τους μυς να αναπτυχθούν. Όσο περισσότερο μελετάται η βιταμίνη C, τόσο βελτιώνεται η κατανόησή για το πόσο σημαντική είναι για την προστασία της υγείας.
Η εντυπωσιακή και ιδιαίτερα γευστική Μαύρη Ντομάτα Κριμαίας θα δώσει νέο τόνο στην κουζίνα σας με μοναδικά πιάτα σε χρώμα, γεύση και θρεπτική αξία.
Βιολογικές φράουλες μπορεί να βρίσκουμε πλέον όλο το χρόνο, αλλά η εποχή που ευδοκιμούν είναι κυρίως η άνοιξη και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Επιλέγουμε βιολογικές φράουλες για να γευτούμε τον γλυκό τους καρπό.
Ο βασιλικός πολτός είναι μια εξαιρετικά θρεπτική ουσία που παράγεται από τις εργάτριες μέλισσες. Γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, έχει βρεθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της υγείας του δέρματος.
Το βερίκοκο (ή βερύκοκκο όπως μπορεί να το δούμε γραμμένο) είναι φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Η γλυκιά του γεύση και το λεπτό του άρωμα το φέρνουν στην κορυφή της προτίμησης του κοινού.
Το βιολογικό μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πολύ γνωστό για την μεγάλη θρεπτική του αξία και τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.
Επιλέγοντας βιολογικό καρπούζι, επιλέγετε γεύση και άρωμα σε ένα φρούτα ιδιαίτερα πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό.
Οι βιολογικές αγκινάρες είναι κατάλληλες για τις περισσότερες δίαιτες αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και υδατάνθρακες.
Το βιολογικό κουνουπίδι είναι λαχανικό μεγάλης θρεπτικής αξίας και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στην Ελλάδα και αποτελεί ιδανική τροφή για τις περισσότερες δίαιτες.
Το βιολογικό αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Χρησιμοποιείται, όμως, κυρίως ως λαχανικό ή συνοδευτικό γευμάτων. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Δροσερό, με ελάχιστες θερμίδες και υδατάνθρακες, το βιολογικό αγγούρι, εκτός από το αναζωογονητικό του άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση του, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και σε μέταλλα, απαραίτητα στον οργανισμό.
Τα βιολογικά κολοκύθια είναι από τις πλέον αγαπημένες επιλογές των καταναλωτών όλο τον χρόνο. Ιδανικά για υπέροχες σαλάτες και φαγητά φούρνου.
Τα βιολογικά κρεμμύδια, απαραίτητο συνοδευτικό της Ελληνικής κουζίνας, συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
Βρώσιμο και διακοσμητικό, το Λάχανο Μιλάνο, επίσης γνωστό και ως Kale, περιέχει Βιταμίνη Κ σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην διατήρηση καλής οστικής μάζας και στην σωστή λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου.
Ο ταπεινός μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική κουζίνα, σε μικρές ποσότητες και κυρίως για να διακοσμήσει τα πιάτα μας. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν
Το επιστημονικό όνομα της τσουκνίδας είναι Urtica dioica. Είναι φυτό αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Κνιδοειδών (Urticaceae). Κάποιες ποικιλίες μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 2 μέτρα.
Οι βιολογικές μπανάνες ή αλλιώς μπανάνες βιολογικής γεωργίας είναι πλούσιες σε κάλιο χωρίς τα χημικά της συμβατικής καλλιέργειας.
Οι βιολογικές ντομάτες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, σε γεύση και άρωμα, μεταμορφώνουν τα πιάτα μας σε πανδαισία γεύσεων.
Τα βιολογικά πορτοκάλια ξεχωρίζουν για την γεμάτη γεύση τους και το εκπληκτικό τους άρωμα, σε σχέση με εκείνα της συμβατικής καλλιέργειας.
Τα βιολογικά μήλα, καρπός ιδιαίτερα αρωματικός και θρεπτικός, περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για την καλή μας υγεία.
Τα βιολογικά μανταρίνια, χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι νόστιμα και ιδανικά για πολλές δίαιτες.
Είναι ύψιστης σημασίας να προσθέσουμε βιολογικές πατάτες στην διατροφή μας, αφού η μεγάλη κατανάλωση πατάτας μας φορτώνει με επικίνδυνα χημικά.
Τα βιολογικά λεμόνια με το υπέροχο άρωμά τους και τον θρεπτικό χυμό τους συνοδεύουν πολλά πιάτα, ορεκτικά αλλά και κοκτέιλ.
Οι βιολογικές πιπεριές προστίθενται εύκολα σε κάθε σαλάτα και κάνουν τα γεύματά μας ασπίδα για τον οργανισμό. Αιτία, η άφθονη βιταμίνη C που περιέχουν.
Η βιταμίνη C (ή αλλιώς ασκορβικό οξύ – C6H8O6) είναι λευκό ή ελαφρώς κίτρινο υδροδιαλυτό στερεό, ιδιαιτέρως απαραίτητο για τη διατήρηση καλής υγείας. Βρίσκεται αποκλειστικά σε λαχανικά και φρούτα. Μπορεί, επίσης, να ληφθεί και από συμπληρώματα διατροφής.
Όταν αναφερόμαστε στην βιταμίνη C, σκεφτόμαστε αυτόματα το πορτοκάλι. Όμως, πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι το φυτό Terminalia ferdinandiana (Kakadu plum) που ευδοκιμεί στη Βόρεια Αυστραλία και το τροπικό φυτό Camu Camu περιέχουν βιταμίνη C πενήντα (50) φορές περισσότερη από το πορτοκάλι. Ο καρπός του τριαντάφυλλου περιέχει, επίσης, μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, για την ακρίβεια 8 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.
Η ιδανική δόση μπορεί να είναι υψηλότερη από τη συνιστώμενη διατροφική δόση. Δεν θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα, αλλά όταν υπάρχουν τα συμπτώματα, η λήψη χυμού πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ ενυδατώνει το σώμα που μπορεί να βοηθήσει. Τα συμπτώματά δεν θα φύγουν. Τα οφέλη της βιταμίνης C μπορεί να περιλαμβάνουν προστασία από ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, προγεννητικά προβλήματα υγείας, οφθαλμικές παθήσεις, ακόμη και ρυτίδες του δέρματος.
Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως κρέας, πουλερικά, αυγά, λαχανικά και φυλλώδη χόρτα (όπως μπρόκολο, πιπεριές), φυτικά έλαια, δημητριακά, παπάγια, φράουλες και πεπόνι. Είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα. Θα το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία και μέσω διαδικτύου.
Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και πιο προσιτές είναι οι πιπεριές (απλές και καυτερές), το μαύρο φραγκοστάφυλο, τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελών, οι φράουλες, ο ανανάς, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, το κουνουπίδι, το λάχανο Μιλάνου, το λάχανο, ο μαϊντανός, οι ντομάτες, το σπανάκι και το θυμάρι. Πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C, σε μικρότερες ποσότητες.
Η βιταμίνη C συνδέθηκε για περισσότερο από 2 αιώνες με τα όξινα φρούτα όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι. Από τα μέσα του 18ου αιώνα πίστευαν ότι είναι η οξύτητα των φρούτων αυτών που προστάτευε τους ναυτικούς από το σκορβούτο. Πολύ αργότερα ανακάλυψαν ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος, αφού άλλα όξινα προϊόντα δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη αυτής της επώδυνης και συχνά θανατηφόρας ασθένειας. Η βιταμίνη C τελικά εντοπίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και αναγνωρίστηκε χημικά το 1937.
Η πλήρης δράση της βιταμίνης στον οργανισμό και στις διάφορες ασθένειες βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χωρίς την παρουσία της, στον ανθρώπινο οργανισμό θα παρουσιαστούν σύντομα ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
Η δράση της βιταμίνης C είναι πολλαπλή. Εκτός από την άμεση συμμετοχή της στην πρόληψη ασθενειών και γενικότερων προβλημάτων υγείας, δρα και σαν καταλύτης, βοηθώντας στην σωστή απορρόφηση άλλων θρεπτικών στοιχείων που λαμβάνει το σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα,
Παρά το γεγονός ότι έχει οριστεί μια μέγιστη ενδεδειγμένη ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να καταναλώνουμε, σε αντίθεση με πολλές άλλες βιταμίνες, η αυξημένη δόση βιταμίνης C δεν έχει επιφέρει καμία τοξικότητα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες.
Ένας υγιής ενήλικας πρέπει ιδανικά να καταναλώνει περίπου 75 mg βιταμίνης C την ημέρα, κατά μέσον όρο. Μια διατροφή πλούσια σε διάφορα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως υπέρ-αρκετή να καλύψει τις καθημερινές μας ανάγκες.
Στην περίπτωση που ο ενήλικας παρουσιάζει προβλήματα υγείας που απαιτούν αύξηση της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C μπορεί να λάβει αυξημένη ποσότητα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού. Ιδανικά, η επιπλέον βιταμίνη πρέπει να λαμβάνεται μέσω της τροφής. Όταν η απαιτούμενη ποσότητα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, τότε υποχρεωτικά θα καταφύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής, πάντοτε όμως για μικρό χρονικό διάστημα.
Η βιταμίνη C είναι δυστυχώς εξαιρετικά ευαίσθητη στην υψηλή θερμοκρασία, στο οξυγόνο και στην αποθήκευσή της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με απλά λόγια, καταστρέφεται εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που την κάνει αποτελεσματική μόνο όταν λαμβάνεται από φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να λάβουμε βιταμίνη C από μαρμελάδα πορτοκάλι, από μαρμελάδα φράουλα (ίσως ελάχιστη μόνο) ή από μαγειρεμένες πράσινες πιπεριές. Παρόμοια, αν αφήσουμε το φρέσκο μπρόκολο ή λάχανο εκτός ψυγείου για 5-6 ημέρες, θα χάσουν πάνω από το 80% της βιταμίνης C που περιέχουν. Όσο για τις κονσέρβες, σε λιγότερο από 1 χρόνο έχουν χάσει πάνω από το 85% της βιταμίνης C που βρισκόταν στην περιεχόμενη τροφή.
Ο καλύτερος τρόπος να τη διατηρήσουμε σχεδόν ανέπαφη είναι να καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα και ωμά. Στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατον, όπως στο κουνουπίδι, στα μπρόκολα και στα λαχανάκια Βρυξελών για παράδειγμα, τότε ας επιλέξουμε να τα βράσουμε στον ατμομάγειρα και όχι για περισσότερο από 15 λεπτά. Έτσι, θα χάσουν μόνο το 25% περίπου της βιταμίνης C που περιέχουν, μια απώλεια αρκετά αποδεκτή.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού