Search
Close this search box.
Βιολογικός μαϊντανός, καλλιέργεια και θρεπτική αξία

Βιολογικός μαϊντανός

Ο βιολογικός μαϊντανός, απαλλαγμένος από κάθε είδους χημικά πρόσθετα, είναι η καλύτερη επιλογή για να μας δώσει μια πληθώρα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Ο ταπεινός μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική κουζίνα, σε μικρές ποσότητες και κυρίως για να διακοσμήσει τα πιάτα μας. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν την θρεπτική αξία του μαϊντανού. Πρόκειται για μία βόμβα βιταμινών, μετάλλων, λιποδιαλυτών και άλλων θρεπτικών συστατικών που τον καθιστούν ίσως το πλέον ωφέλιμο βότανο και αρωματικό στην διατροφή μας.

Ονομασία και ταξινόμηση

Ο μαϊντανός, ή αλλιώς πετροσέλινο (Petroselinum crispum) όπως ονομάζεται στην Ελληνική γλώσσα, ανήκει στην συνομοταξία των Αγγειόσπερμων και στην τάξη Σελινώδη (Apiales). Η Αγγλική του ονομασία (parsley) έχει τις ρίζες της στην Ελληνική (Γραμμική Β, 17ο με 13ο αιώνα π.Χ.).

Πρόκειται για διετές ή μονοετές φυτό που ευδοκιμεί σε εύκρατο και σε υποτροπικό/τροπικό κλίμα αντίστοιχα. Έχει ανάγκη την ζέστη και σε ψυχρά κλίματα μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σε θερμοκήπιο ή σε εσωτερικό χώρο.

Είναι βότανο που χρησιμοποιείται τόσο στην Ευρωπαϊκή, όσο και στην Ασιατική κουζίνα και η χρήση του έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλο τον κόσμο.

Καλλιέργεια βιολογικού μαϊντανού

Ο μαϊντανός απαιτεί ηλιόλουστο έδαφος και καλά στραγγιζόμενο, ώστε να μην σαπίσει. Φυτέψτε το από σπόρο τα μέσα της Άνοιξης, περίπου 1 μήνα πριν από τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό. Για μικρές ποσότητες ή μικρό αριθμό φυτών, μπορείτε να φυτέψετε τον μαϊντανό σε γλάστρες σε εσωτερικό χώρο (ή σε θερμοκήπιο) και περί τα τέλη της Άνοιξης να τον μεταφυτέψετε στο έδαφος. Θα κάνει περίπου 3 με 4 εβδομάδες να βλαστήσει.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού μαϊντανού

Θρεπτική αξία βιολογικού μαϊντανού

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ένα τόσο μικρό φυτό μπορεί να συγκεντρώνει τόσα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Την μέγιστη θρεπτική του αξία θα μας την δώσει όταν καταναλώνεται ωμός και μάλιστα λίγη ώρα μετά την συγκομιδή του.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τον καταναλώσετε τον βιολογικό μαϊντανό σαν αφέψημα (τσάι μαϊντανού ή ρόφημα μαϊντανού με λεμόνι). Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να ετοιμάσετε σε ελάχιστα λεπτά ένα λαχταριστό πέστο μαϊντανού και να το απολαύσετε σε μπρουσκέτες, στο κρέας ή το ψάρι αλλά και σε ζυμαρικά, ρύζι και βραστές πατάτες.

Πιο αναλυτικά, στον παρακάτω πίνακα θα δείτε όλες τις θρεπτικές του ουσίες:

Βιολογικός μαϊντανός: Διατροφική αξία (*)

Θερμίδες 35 (150 kJ)
Βιταμίνη A 52 %
Βήτα-καροτίνη 47 %
Λουτεΐνη-ζεαξανθίνη 100 %
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) 7 %
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) 8 %
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) 9 %
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) 8 %
Βιταμίνη Β6 7 %
Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) 38 %
Βιταμίνη C 160 %
Βιταμίνη E 5 %
Βιταμίνη K 1550 %
Υδατάνθρακες 6 gr
Σάκχαρα 0,85 gr
Φυτικές ϊνες 3,3 gr
Πρωτεΐνες 3 gr
Χοληστερόλη 0 mgr
Ασβέστιο 14 %
Σίδηρος 48 %
Μαγνήσιο 14 %
Φώσφορος 8 %
Κάλιο 12 %
Ψευδάργυρος 11 %
Νάτριο 4 %
Μαγγάνιο 8 %
(*) Τα ποσοστά δίδονται για 100 γραμμάρια φρέσκου ωμού βιολογικού μαϊντανού και σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Συνταγές με Βιολογικός μαϊντανός

Θα προστεθούν σύντομα...