Search
Close this search box.
Βιολογικά φασόλια

Βιολογικά φασόλια

Βιολογικά φασόλια σούπα, φασόλια σαλάτα, φασόλια στο φούρνο, όπως και να τα μαγειρέψετε, τα φασόλια είναι πάντα ένα νόστιμο φαγητό αλλά και ένας ωραίος μεζές. Αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια.

Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και τα φασόλια έχουν συνδεθεί με την Ελληνική κουζίνα και τη Μεσογειακή Διατροφή.

Έτσι, για την Ιστορία

Τα βιολογικά φασόλια, καρποί της φασολιάς, κατάγονται από την Αμερική και την Αφρική. Η επίσημη ονομασία τους είναι Phaseolus vulgaris και Phaseolus coccineus, ανάλογα με το γένος τους, ενώ υπάρχει και το είδος Vigna, με άλλα γένη.

Στην Ελλάδα δεν είναι σίγουρο πότε ακριβώς ενσωματώθηκε το φασόλι στην διατροφή. Το σίγουρο όμως είναι ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα φασόλια έσωσαν πολύ κόσμο από την πείνα, μιας και η φασολάδα ήταν η βασική τροφή των Ελλήνων.

Η Λατινική λέξη “fagioli” έδωσε και το Ελληνικό «φασόλι»,  ενώ η ίδια προήλθε από τη λέξη “fava”.

Ποικιλίες βιολογικών φασολιών

Ποικιλίες φασολιών υπάρχουν πολλές (γύρω στις 60) και ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα τους έχουμε φασόλια μικρά ή γίγαντες, φασόλια άσπρα, μαύρα κόκκινα και πράσινα. Ένα είδος φασολιού είναι και η σόγια, η οποία είναι από μόνη της μία ξεχωριστή κατηγορία και αξίζει να ασχοληθούμε εκτενέστερα με αυτήν. Οι κυριότερες ποικιλίες βιολογικών φασολιών είναι αυτή των Πρεσπών – Καστοριάς, οι γίγαντες, τα μεγαλόσπερμα πλακέ και οι έγχρωμοι γίγαντες. Θα βρούμε ακόμα κόκκινα και μαύρα βιολογικά φασόλια.

Να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλη ποικιλία βιολογικών φασολιών, όμως οι διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά και στα μη βιολογικά φασόλια είναι σημαντικές και δεν περιορίζονται μόνο στη γεύση και στο πόσο εύκολα αυτά βράζουν σε σχέση με τα μη βιολογικά.

Η θρεπτική αξία των βιολογικών φασολιών

Τα βιολογικά φασόλια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), ενώ είναι και μία καλή πηγή χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου, θειαμίνης (βιταμίνη Β1), πρωτεϊνών, σιδήρου και μαγνησίου. Περιέχουν επίσης βιταμίνες C και Ε, ασβέστιο, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Μερικά είδη φασολιών, όπως τα μαύρα φασόλια, τα κόκκινα και τα pinto, είναι πολύ πλούσια και σε μολυβδαίνιο. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει μέχρι και 285% στης Ημερήσιας Πρόσληψης. Τέλος, είναι πολύ φτωχά σε λιπαρά.

Είπαμε παραπάνω ότι τα βιολογικά φασόλια διαφέρουν από τα φασόλια συμβατικής καλλιέργειας. Η σημαντική διαφορά έγκειται στην μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών των βιολογικών φασολιών και ιδιαίτερα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τα οφέλη που προσφέρουν τα βιολογικά φασόλια

Τα βιολογικά φασόλια, πλούσια όπως είδαμε σε θρεπτικά συστατικά, έχουν να μας προσφέρουν πολλά οφέλη. Για να τα δούμε λίγο αναλυτικά.

Καρδιά

Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα φασόλια προστατεύουν την καρδιά και με τη βοήθεια μιας καλής αρτηριακής πίεσης που προσφέρουν το κάλιο, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φασόλια, βοηθούν στη αποφυγή καρδιακών επεισοδίων.

Χοληστερόλη

Οι φυτικές ίνες των βιολογικών φασολιών βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που βοηθά και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Διαβήτης

Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα φασόλια, βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και σε συνδυασμό με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που περιέχουν, μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη διαβήτη.

Καρκίνος

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας στην πρόληψη του καρκίνου.

Σίδηρος

Τα φασόλια είναι μία καλή πηγή σιδήρου. Όμως, αυτός είναι, όπως λέγεται, μη-αιμικός σίδηρος, μία μορφή που ο οργανισμός δεν μπορεί να τον απορροφήσει. Ο συνδυασμός όμως των φασολιών με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει αυτή τη μορφή σιδήρου. Έτσι με μία κόκκινη πιπεριά ή ένα – δύο καρότα θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πρωτεΐνες

Ξέρουμε ότι η κύρια πηγή πρωτεϊνών είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Τα φασόλια μπορούν να μας δώσουν ένα καλό ποσοστό από τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, αφού μισή κούπα φασόλια περιέχουν τόση πρωτεΐνη όση και 30 γραμμάρια κρέατος. Το γεγονός αυτό τα καθιστά μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή νηστεύουν.

Δυσκοιλιότητα

Πλούσια σε φυτικές ίνες τα φασόλια βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Με τη συνοδεία άφθονων υγρών, συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.

Τι παρενέργειες έχουν τα φασόλια;

Η μοναδική παρενέργεια που έχει η κατανάλωση φασολιών είναι ο μετεωρισμός και η παραγωγή αερίων. Είναι μία μάλλον δυσάρεστη περενέργεια, κυρίως για τους άλλους και ντροπιαστική, αλλά δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο για την υγεία μας (ούτε αυτών που βρίσκονται γύρω μας).

Πού και πότε θα βρω βιολογικά φασόλια και πόσο στοιχίζουν

Τα βιολογικά φασόλια είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Θα τα βρούμε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αν και τα βιολογικά φασόλια είναι λίγο πιο ακριβά από τα αυτά της συμβατικής καλλιέργειας, εξακολουθεί να είναι ένα φθηνό όσπριο και η τιμή του μπορεί να είναι από 2,00 ευρώ περίπου, μέχρι και 6,00 ευρώ το μισό κιλό, ανάλογα με το είδος τους και φυσικά, το κατάστημα.

Τα φασόλια στη μαγειρική

Τα φασόλια μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές. Μπορούν να γίνουν σούπα, η λεγόμενη φασολάδα, μπορούν να γίνουν στον φούρνο γίγαντες γιαχνί, μπορούν επίσης να γίνουν μία πολύ απλή και νόστιμη σαλάτα και μάλιστα τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ιδανικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι αν τα φασόλια δεν βράσουν καλά, γίνονται δύσπεπτα και προκαλούν έντονο μετεωρισμό και περισσότερα αέρια.  Επειδή είναι ιδιαίτερα σκληρά, θα πρέπει να μουλιάσουν για μερικές ώρες σε νερό. Έτσι μαλακώνουν και βράζουν πιο εύκολα.

Και για να ανακεφαλαιώσουμε…

Τα φασόλια είναι όσπρια με πολλές ποικιλίες, μεγέθη και χρώματα. Αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής και είναι συνδεδεμένα με τον χειμώνα, με τη μορφή μιας αχνιστής φασολάδας.

Είναι όσπρια υψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, που τους δίνουν μεγάλη θρεπτική αξία.  Τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό είναι πολλά, ενώ τα χαμηλά λιπαρά και οι λίγες θερμίδες τους, τα καθιστούν ιδανικά για δίαιτα.  Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας. Με τις πρωτεΐνες που περιέχουν, τα φασόλια μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν το κρέας, έτσι όσοι δεν θέλουν κρέας στην διατροφή τους, έχουν στη διάθεσή τους μία τέλεια πηγή πρωτεϊνών.

Τα βιολογικά φασόλια είναι αγνά και προσφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά θρεπτικών συστατικών από αυτά της συμβατικής καλλιέργειας. Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους και υπάρχουν πολλές συνταγές για να διαλέξουμε. Είναι ένα όσπριο σχετικά φθηνό, μπορούμε να τα βρούμε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλο το χρόνο.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσθέστε τα φασόλια σήμερα κιόλας στη διατροφή σας. Είναι ένα πολύ ωφέλιμο και ποιοτικό όσπριο που έχει πολλά θετικά να προσφέρει.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικών φασολιών

Συνταγές με Βιολογικά φασόλια

Θα προστεθούν σύντομα...