Χωρίς γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Ταυτόχρονα, λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της γλουτένης, την βρίσκουμε και στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η δράση της σωστής διατροφής στην στήριξη της καλής υγείας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Αυτό που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι ότι η σωστή διατροφή δεν είναι η ίδια για όλους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τί πρέπει να τρώει ο καθένας και τί να αποφεύγει.
Η γλουτένη είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Ταυτόχρονα, λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της γλουτένης, την βρίσκουμε και στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Στην διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά χρησιμοποιούμε φυτικά υποκατάστατα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Για παράδειγμα, αντί για γάλα έχουμε φυτικό γάλα από αμύγδαλο, ρύζι, σόγια ή καρύδα. Αντί για τυρί καταναλώνουμε τόφου και στην θέση του βούτυρου έχουμε τα φυτικά έλαια.
Χορτοφαγική είναι η δίαιτα κατά την οποία δεν καταναλώνονται κάποια προϊόντα ζωικής προέλευσης. Τα κυριότερα από αυτά είναι το κρέας και τα πουλερικά.
Η Δίαιτα Χαμηλών Θερμίδων βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στην χαμηλή πρόσληψη θερμίδων. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η συχνή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και η μείωση στην κατανάλωση λιπαρών τροφίμων.
Η διατροφή vegan (μια αυστηρότερη μορφή της χορτοφαγικής διατροφής) επιτρέπει την κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης (λαχανικά, φρούτα, καρποί, όσπρια, φυτικά έλαια …) ενώ αποκλείει οποιαδήποτε τροφή ζωικής προέλευσης.
Η Keto (κετογονική δίαιτα) βασίζεται στον αυστηρό περιορισμό των υδατανθράκων, τον περιορισμό κατανάλωσης ζωικής πρωτεϊνης (κρέας, ψάρι) και την αύξηση στην κατανάλωση λίπους. Στόχος είναι η επίτευξη της κέτωσης, κατά την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος σαν καύσιμη ύλη αντί για τους υδατάνθρακες.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού