Τα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης (ή φυστίκια Αιγίνης, όπως ήταν η παλαιότερη γραφή) είναι ένα είδος φιστικιού που στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αττική και κυρίως στην Αίγινα, από όπου πήραν και την ονομασία τους.
Στην πραγματικότητα λέγονται κελυφωτά φιστίκια, γιατί ο καρπός αυτός, που έχει πράσινο ανοιχτό χρώμα, καλύπτεται από ένα υπόλευκο σκληρό κέλυφος. Η ονομασία «Αιγίνης» είναι ουσιαστικά μία από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και κυρίως στην Αίγινα.
Η προέλευση των κελυφωτών φιστικιών πιστεύεται ότι είναι οι ορεινές περιοχές της δυτικής Ασίας και της Τουρκίας. Η επιστημονική ονομασία της φιστικιάς είναι Pistacia vera και ανήκει στην οικογένεια των Anacardiaceae στο γένος Pistacia. Της αρέσει το κλίμα να είναι ζεστό και ξηρό και γι’ αυτό θα την βρούμε να καλλιεργείται σε περιοχές όπως η Νότιος Ευρώπη, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, η Παλαιστίνη, το Ιράν και η Ινδία. Επίσης, μπορεί άνετα να ευδοκιμήσει και στις ξηρές και ζεστές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.
Στην Ελλάδα, εκτός από την Αττική, θα βρούμε καλλιέργειες φιστικιάς και σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θεσσαλία, η Κορινθία, η Φθιώτιδα, η Ροδόπη, η Κρήτη, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική.
Η φιστικιά δεν είναι ιδιότροπη στις συνθήκες που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Όμως, εδάφη αμμοπηλώδη και με καλή αποστράγγιση είναι ιδανικά για την καλλιέργειά της. Οι ψυχροί χειμώνες και τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια που έχουν μεγάλη διάρκεια είναι οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της φιστικιάς. Οι παραθαλάσσιες περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα δίνουν τις άριστες συνθήκες που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει.
Αρσενικές και θηλυκές φιστικιές είναι ξεχωριστά δέντρα. Ανθίζουν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Απριλίου, ανάλογα με το είδος. Η φιστικιά είναι ένα από τα λίγα δέντρα που παρατηρείται το φαινόμενο της ξενίας ή μεταξενίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γονιμοποιηθεί και με τη γύρη άλλων δέντρων. Όμως, επειδή η γύρη επηρεάζει το σχήμα, το μέγεθος και το βάρος του καρπού, προτιμάται η γονιμοποίηση αποκλειστικά με γύρη φιστικιάς.
Η φιστικιά παράγει για πρώτη φορά καρπούς σε ηλικία 8 με 10 χρονών και συνεχίζει να δίνει καρπούς για τουλάχιστον 100 χρόνια. Ο καρπός ωριμάζει πλήρως κατά τα τέλη Αυγούστου και στο δέντρο θα τους βρούμε σε τσαμπιά.
Ποικιλίες φιστικιάς υπάρχουν πολλές. Η Napoletana, η Caresola και η Bronte κατάγονται από την Ιταλία, ενώ άλλες, όπως η Red aleppo από την Συρία και η Mateur από την Τυνησία. Από το Ιράν κατάγεται η ποικιλία Mumtaz, η Ajamy από τη Συρία και η Sirora από την Αυστραλία.
Στην Ελλάδα, εκτός από τη φημισμένη ποικιλία Αιγίνης έχουμε και άλλες ποικιλίες κελυφωτών φιστικιών, όπως τη φουντουκάτη, που έχει καρπούς ωοειδείς ή και σφαιρικούς, τη νυχάτη, με καρπούς αρκετά όμοιους με αυτούς της Αιγίνης, την ποικιλία Pontikis, που δίνει αρκετά μεγάλους καρπούς και ακόμα τις ποικιλίες Karmen, Sfax και Joley.
Τη μεγαλύτερη παραγωγή κελυφωτών φιστικιών στον κόσμο την έχει το Ιράν. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στην Ευρώπη, ενώ παγκοσμίως έρχεται στην έκτη θέση, μετά από την Αμερική, την Τουρκία και τη Συρία.
Τα βιολογικά κελυφωτά φιστίκια περιέχουν ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών που τους δίνουν τεράστια διατροφική αξία.
Είναι εξαιρετική πηγή πρόσληψης βιταμίνης Ε, πυριδοξίνης, χαλκού και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης, περιέχουν θειαμίνη, σίδηρο, μαγγάνιο και φώσφορο σε υψηλά ποσοστά. Είναι αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο.
Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης είναι πολλά περισσότερα, αν και σε μικρότερες ποσότητες. Έτσι, από τα βιολογικά κελυφωτά φιστίκια θα πάρουμε ακόμα υδατάνθρακες, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και βιταμίνες Α και C. Ακόμα, μέταλλα όπως ασβέστιο, σελήνιο και ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, είναι μερικά ακόμα θρεπτικά συστατικά που θα βρούμε στα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης.
Όπως είδαμε, η λίστα με τα θρεπτικά συστατικά των βιολογικών κελυφωτών φιστικιών είναι μεγάλη. Αντίστοιχα μεγάλη είναι και η λίστα με τα οφέλη που έχουν στην υγεία μας.
Με την κατανάλωση μιας χούφτας φιστικιών σαν σνακ ανάμεσα στα γεύματα θα πάρουμε αρκετή ενέργεια για να συνεχίσουμε την ημέρα μας.
Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τη ρύθμιση της χοληστερίνης και την προστασία των αγγείων.
Η ρύθμιση της χοληστερίνης είναι πολύ σημαντική και για την προστασία της καρδιάς από θρομβώσεις. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης, προστατεύουν από καρδιοπάθειες.
Η καλή ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα προστατεύει και από εγκεφαλικά. Επιπρόσθετα, οι μεγάλες ποσότητες χαλκού που περιέχουν τα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης έχει βρεθεί ότι είναι από τα βασικά ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα βιολογικά κελυφωτά φιστίκια είναι εκπληκτικές πηγές πολλών αντιοξειδωτικών. Η βιταμίνη Ε και τα φυτοχημικά που περιέχουν, όπως οι ανθοκυανίνες και η λουτεΐνη, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.
Η καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών βοηθά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς και από μολύνσεις.
Ο χαλκός που περιέχουν τα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης βοηθά τον μεταβολισμό και είναι απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα βιολογικά κελυφωτά φιστίκια είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Για τον λόγο αυτό η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας φιστικιών δίνει την αίσθηση κορεσμού. Σαν αποτέλεσμα έχουμε καλύτερη διαχείριση του βάρους χωρίς την προσθήκη πολλών θερμίδων στη διατροφή μας. Άρα είναι το ιδανικό σνακ για δίαιτα.
Τα καλά λιπαρά των βιολογικών κελυφωτών φιστικιών βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος. Για τον λόγο αυτό, καθώς και για το ευχάριστο άρωμα που έχει, το φυστικέλαιο χρησιμοποιείται σαν βάση για καλλυντικά, ενυδατικές κρέμες και στην αρωματοθεραπεία.
Βιολογικά φιστίκια Αιγίνης θα βρούμε να πωλούνται σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, και στις βιολογικές λαϊκές αγορές. Επίσης θα τα βρούμε και στα ράφια αρκετών σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα βιολογικά προϊόντα. Στο διαδίκτυο θα βρούμε όχι μόνο λιανική, αλλά και χονδρική πώληση βιολογικών φιστικιών Αιγίνης, που θα τα βρούμε σε συσκευασίες των 10 κιλών ή και περισσότερο.
Η λιανική πώληση είναι συνήθως σε συσκευασία των 100 ή 200 γραμμαρίων. Μπορεί να είναι αλατισμένα ή και όχι. Η τιμή τους είναι μεταξύ 6,00 και 8,00 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το κατάστημα. Μπορεί να μην είναι από τους πολύ φθηνούς ξηρούς καρπούς, αλλά είναι σίγουρα ένα αγνό και Ελληνικό προϊόν.
Τα ωμά, ακαθάριστα κελυφωτά φιστίκια διατηρούνται καλύτερα και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκιερό, δροσερό, αλλά ξηρό μέρος. Τα καθαρισμένα, από την άλλη, χρειάζεται να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο, έτσι ώστε να μην ταγγίσουν.
Οι συνταγές μαγειρικής με φιστίκια Αιγίνης που μπορούμε να βρούμε είναι λίγες. Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας δώσει πέστο με φιστίκια Αιγίνης και κάποιες σαλάτες. Φιστίκια Αιγίνης θα βρούμε και μέσα σε κάποια αλλαντικά.
Υπάρχουν, όμως, πολλές συνταγές για γλυκά που τα περιλαμβάνουν. Θα τα βρούμε, λοιπόν, μέσα σε παγωτά, κέικ και μπισκότα καθώς και σε πολλά σιροπιαστά γλυκά, όπως ο μπακλαβάς και το ραβανί. Γίνονται επίσης πολύ νόστιμο γλυκό του κουταλιού.
Το λάδι που παράγεται από τα φιστίκια Αιγίνης είναι πολύ υγιεινό και αρωματικό. Άλλα προϊόντα που παράγονται από φιστίκια Αιγίνης είναι φυστικοβούτυρο και ένα ρόφημα που μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το γάλα.
Ένα και μοναδικό αρνητικό έχουν τα φιστίκια Αιγίνης. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία σε ευαίσθητα άτομα ή σε άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Σε τέτοια περίπτωση αποφύγετε την κατανάλωσή τους. Διαφορετικά δεν έχετε κανέναν απολύτως λόγο να μην τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Η θρεπτική και διατροφική αξία των βιολογικών φιστικιών Αιγίνης είναι αναμφισβήτητη. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα περιέχουν λίγες θερμίδες, άρα ιδανικά και για τη δίαιτα.
Προσθέστε στο πρωινό σας ένα ποτήρι ρόφημα από βιολογικά φιστίκια Αιγίνης, ή προσθέστε μερικά στα δημητριακά σας. Θα σας δώσουν ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ζωντάνια.
Μία χούφτα βιολογικά κελυφωτά φιστίκια μπορούν να αποτελέσουν ένα ποιοτικό και αγνό σνακ. Θα σας δώσει αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αίσθηση κορεσμού θα μειώσει την ανάγκη για ένα μεγάλο γεύμα. Μερικά βιολογικά κελυφωτά φιστίκια μέσα σε μία πράσινη σαλάτα θα της δώσει χρώμα και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Δοκιμάστε και μία ξεχωριστή σάλτσα πέστο από φιστίκια στα μακαρόνια σας. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Τέλος, αν έχετε όρεξη για γλυκό, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία επιλογών. Από κέικ και μπισκότα, μέχρι μπακλαβά και ραβανί. Ακόμα και γλυκό του κουταλιού μπορείτε να φτιάξετε από βιολογικά φιστίκια Αιγίνης.
Εμείς, η ομάδα του Vilogika.gr, σας προτείνουμε να προσθέστε τα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι ένας πολύ ωφέλιμος ξηρός καρπός που έχει πολλά να προσφέρει στην πολύτιμη υγεία σας.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού