Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Καλλιέργεια και χρήση καυτερής πιπεριάς

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Η καυτερή πιπεριά, εύκολη στην καλλιέργεια και ιδιαίτερα αποδοτική, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες ακόμα και από αρχάριους καλλιεργητές.

Μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που καταναλώνεται όλο το χρόνο και πολύ ευκολότερα τις κρύες μέρες. Καλλιεργούνται πολύ εύκολα ακόμα και σε μικρές γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Αρκούν ελάχιστοι σπόροι, καλό, αφράτο χώμα και φως. Φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης, με το τέλος των παγετών, έξω ή σε κλειστό χώρο (μέχρι να βλαστήσουν).

Όταν οι βλαστοί ξεπεράσουν τα 4-5 εκατοστά σε ύψος τα αραιώνουμε και τα φυτεύουμε στη τελική τους θέση (υπήνεμο μέρος) σε μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών (για να τα προστατεύσουμε από τις γάτες μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό φράχτη χρησιμοποιώντας ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκια).

Φυτό Πιπεριάς Σε Ανάπτυξη

Οι πιπεριές που θα εμφανιστούν θα έχουν 4 διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξής τους και την ποικιλία. Ξεκινούν με ανοιχτό πράσινο, μωβ, πορτοκαλί και τέλος κόκκινο χρώμα. Η συγκομιδή ξεκινάει από τις αρχές του καλοκαιριού (για τα ήδη ανεπτυγμένα φυτά) και μπορεί να τελειώσει αργά, ακόμα και τον Δεκέμβρη, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Μετά την κάθε συγκομιδή, τοποθετούμε τις πιπεριές που θέλουμε να κρατήσουμε για μετέπειτα χρήση σε ξηρό και σκιερό μέρος, απλώνοντάς τις για να αποβάλλουν την υγρασία τους. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Όταν οι πιπεριές ξεραθούν τελείως, τις τοποθετούμε σε κλειστά βάζα. Προσοχή, αν περιέχουν έστω και ίχνη υγρασίας θα μουχλιάσουν όλες.

Αποξήρανση Καυτερής Πιπεριάς

Πριν πιάσουν τα κρύα του χειμώνα πρέπει να κλαδέψουμε τα φυτά, κόβοντας όλα τα τρυφερά τους βλαστάρια. Αυτό θα διατηρήσει τη ρίζα ζωντανή. Την άνοιξη θα πετάξουν νέα βλαστάρια. Με τη σωστή περιποίηση τα φυτά μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια. Μεταφυτεύονται πολύ εύκολα.

Οι καυτερές πιπεριές τρώγονται ωμές (για όσους έχουν το κουράγιο) αλλά προστίθενται σε μαγειρεμένα φαγητά και ποτά.

Ελίζα Παπαγιάννη
Εσωτερική υγεία και εξωτερική ομορφιά πάνε πακέτο! Βασικό όπλο και για τα δύο η σωστή διατροφή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.