Οι Ελληνικές ποικιλίες τσουκνίδας συνήθως φτάνουν στα 70 εκατοστά περίπου. Ο βλαστός της τσουκνίδας είναι λεπτός και εύκαμπτος. Τα φύλλα έχουν αρκετά βαθύ πράσινο χρώμα με έντονες ραβδώσεις και επιφάνεια με τριχοειδή μορφή.
Το κυριότερο και γνωστότερο χαρακτηριστικό της τσουκνίδας είναι οι μικρές βελόνες στα φύλλα της που, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν έντονο τσούξιμο λόγω της ισταμίνης και των άλλων χημικών που ελευθερώνουν. Το φυτό αφθονεί στην Ευρώπη (κυρίως στη βόρεια) και ήταν εδώ και αιώνες γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τη θρεπτική του αξία και τη νοστιμιά του.
Θεωρείται ζιζάνιο που μπορεί εύκολα να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις. Αν, όμως, αναλογιστούμε την εξαιρετικά υψηλή θρεACπτική του αξία, ο χαρακτηρισμός αυτός φαίνεται άδικος. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται κυρίως σε πεντανόστιμες τσουκνιδόπιτες, σε σούπες και σε σάλτσες. Καταναλώνεται και σαν ρόφημα.
Από πού να ξεκινήσουμε! Η ρίζα της τσουκνίδας απαλύνει τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη (δυσκολίες στην ούρηση, πόνο και άλλα). Ο βλαστός και τα φύλλα συμβάλλουν στη θεραπεία των μολύνσεων του ουροποιητικού, της πέτρας στα νεφρά, της οστεοαρθρίτιδας, αναπνευστικών και άλλων αλλεργιών, της αναιμίας, του διαβήτη. Βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση πληγών και στον καθαρισμό του αίματος και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
Οι διουρητικές και καθαρτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές ήδη στην Αρχαία Ελλάδα.
Θα την βρείτε σε διάφορες μορφές, εγχώρια ή εισαγόμενη. Κυκλοφορεί στις παρακάτω μορφές:
Μπορείτε βέβαια να πεταχτείτε μέχρι τον κοντινότερο αλλά απομονωμένο αγρό (ιδανικά σε βουνό, χωρίς άλλες επιβαρυμένες καλλιέργειες δίπλα) με μια μεγάλη σακούλα, ένα ψαλίδι και γάντια. Μπορείτε να αποξηράνετε το μεγαλύτερο μέρος για χρήση όλο τον χρόνο.
Αν τη φυτέψετε στον κήπο σας, με ελάχιστη φροντίδα και συχνό κούρεμα του άνω βλαστού, το φυτό θα θεριέψει. Στοιχεία για την θρεπτική αξία της τσουκνίδας θα βρείτε στον παρακάτω πίνακα:
Βιολογική τσουκνίδα: Διατροφική αξία (*)
βιταμίνη Α | 35 % |
βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) | 5 % |
βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) | 100 % |
ασβέστιο | 42 % |
κάλιο | 8 % |
μαγνήσιο | 12 % |
χαλκός | 5,5 % |
σίδηρος | 8 % |
υδατάνθρακες | 2 % |
φυτικές ίνες | 24 % |
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού