Η καταγωγή των ρεβιθιών
Λέγεται ότι τα ρεβίθια καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ασία και από εκεί έγιναν γνωστά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σίγουρο είναι πάντως, ότι ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και αποτελούσαν βασική τροφή για αρκετούς λαούς.
Θα βρούμε να γράφεται και με τους δύο τρόπους. Όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιός είναι ο σωστός;
Η επιστημονική ονομασία τους είναι “Cicer arietinum” και στα ελληνικά «Ερέβινθος ο κριόμορφος». Από την αρχαία ελληνική τους ονομασία, λοιπόν, «ερέβινθος», προέρχεται και η σημερινή «ρεβίθι». Γι’ αυτό λοιπόν, η γραφή «ρεβύθι» είναι λανθασμένη.
Στην Ελλάδα θα βρούμε καλλιέργειες ρεβιθιών κυρώς στην Στερεά Ελλάδα, στην Μακεδονία και στην Θράκη. Πρώτη χώρα σε παραγωγή ρεβιθιών στον κόσμο είναι η Ινδία. Η Ελλάδα έρχεται στην όγδοη θέση μετά από την Ισπανία, την Αλγερία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αργεντινή.
Βιολογικά ρεβίθια καλλιεργούνται σε μικρές ποσότητες ανά τον κόσμο, αν και υπάρχει επάρκεια λόγω της μέχρι τώρα χαμηλής ζήτησης από το αγοραστικό κοινό.
Η διατροφική αξία των ρεβιθιών είναι τεράστια. Είναι καταρχήν πάρα πολύ πλούσια σε μολυβδαίνιο. Μόλις ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια μας δίνει 273% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης. Όμως εκτός από το μολυβδαίνιο, τα ρεβίθια είναι πολύ πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), μαγνήσιο και χαλκό, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Περιέχουν όμως και πολλές άλλες βιταμίνες (βιταμίνες C, Α, Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και άλλες), ιχνοστοιχεία (όπως το μαγγάνιο, το σελήνιο, το κάλιο και το νάτρο), αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες.
Το ρεβίθι είναι ένα ποιοτικό και πολύτιμο για την υγεία όσπριο. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες του δίνει διατροφική αξία ίδια με αυτή του κρέατος. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα ρεβίθια σε συνδυασμό με τις ελάχιστες θερμίδες που δίνουν, καθιστούν τα ρεβίθια ένα όσπριο ιδανικό για δίαιτα.
Επίσης, το μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν τα ρεβίθια (από ένα φλιτζάνι ρεβίθια θα πάρουμε περίπου το 50% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης), βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ακόμα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχουν τα ρεβίθια, βοηθούν στην σωστή και υγιή λειτουργία του παχέος εντέρου, προλαμβάνοντας έτσι πολλά προβλήματα, ακόμα και καρκίνο.
Για να μείνουμε λίγο ακόμα στο θέμα του καρκίνου, το λυκοπένιο που περιέχουν τα ρεβίθια, βοηθά στην πρόληψη και άλλων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του προστάτη και οι ισοφλαβόνες των ρεβιθιών βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.
Τα ρεβίθια και ειδικά η φλούδα τους, είναι μία πολύ καλή πηγή ασβεστίου, ενώ τα διάφορα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως βιταμίνη C, Ε και β-καροτίνη (αν και σε μικρές ποσότητες), τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα μαγγάνιο που το βρίσκουμε σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες (ένα φλιτζάνι προσφέρει σχεδόν το 85% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης), τους δίνουν την ικανότητα να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρές, προλαμβάνοντας έτσι ένα πλήθος από ασθένειες και να μειώνουν τους κινδύνους από καρδιακές παθήσεις.
Μία άλλη ευεργετική ιδιότητα των ρεβιθιών είναι η ιδιότητά τους να μειώνουν την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τελικά την συνολική χοληστερίνη στο αίμα, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς. Παραμένοντας στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τα ρεβίθια περιέχουν μαγνήσιο σε σημαντικές ποσότητες, το οποίο βοηθά την αρτηριακή πίεση να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ακόμα, έχει βρεθεί ότι η τακτική κατανάλωση ρεβιθιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες που βρίσκουμε στα ρεβίθια, βοηθούν στη ρύθμιση της διάσπασης των τροφών εμποδίζοντας την πολύ γρήγορη ή πολύ αργή διάσπασή τους. Με τον τρόπο αυτόν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Βιολογικά ρεβίθια θα βρούμε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις βιολογικές λαϊκές αγορές. Θα τα βρούμε να πωλούνται σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων και η λιανική τιμή τους είναι κατά μέσο όρο 2,50 ευρώ. Είναι ένα όσπριο ισάξιο σε διατροφική αξία με το κρέας, αλλά πολύ πιο φθηνό από αυτό.
Τα ρεβίθια μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Είτε μόνα τους ή μαγειρεμένα μαζί με λαχανικά ή κρέας, θα βρούμε πολλές συνταγές για ρεβίθια. Ρεβίθια σούπα και ρεβίθια στο φούρνο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής τους, όμως μπορούν να μαγειρευτούν με τη συνοδεία χοιρινού ή και λαχανικών όπως η μελιτζάνα, για παράδειγμα. Επίσης μπορούμε, αφού τα βράσουμε, να τα λιώσουμε και να κάνουμε μπιφτέκια ή κεφτέδες. Ταιριάζουν πολύ μέσα σε σαλάτες και από ρεβίθια γίνεται και το χούμους. Τα στραγάλια είναι καβουρδισμένα ρεβίθια και από ρεβίθια, μετά από κάποια επεξεργασία, γίνεται και ένα υποκατάστατο του καφέ.
Το ρεβίθι είναι ένα όσπριο γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Είναι μία αγνή, ποιοτική και πολύτιμη τροφή και η θρεπτική και διατροφική του αξία είναι τεράστια. Περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ δεν περιέχει λίπη και δίνει λίγες θερμίδες. Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες κάνουν τα ρεβίθια ένα τέλειο υποκατάστατο του κρέατος.
Τα οφέλη που προσφέρουν τα ρεβίθια στην υγεία είναι πολλά. Βοηθούν με πολλούς τρόπους στην καλή και ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού. Με τη συχνή κατανάλωση ρεβιθιών μπορούν να προληφθούν πολλές ασθένειες του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος και να προληφθούν κάποιες μορφές καρκίνου. Τα ρεβίθια και ιδιαίτερα η φλούδα τους, είναι μία καλή πηγή ασβεστίου και αν μαγειρευτούν με την προσθήκη λεμονιού, η απορρόφηση του ασβεστίου αυτού γίνεται πολύ καλύτερα.
Τα ρεβίθια μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και θα βρούμε ένα πλήθος από συνταγές για να διαλέξουμε. Μπορούμε ακόμα να τα καταναλώσουμε όπως καταναλώνουμε τους ξηρούς καρπούς, αφού τα στραγάλια δεν είναι τίποτε άλλο από καβουρδισμένα ρεβίθια.
Κλείνοντας, τα Viologika.gr έχουν μία συμβουλή για εσάς: Αντί για σόδα, χρησιμοποιήστε αλάτι κατά το φούσκωμα των ρεβιθιών. Η σόδα καταστρέφει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι θα κρίμα να μην πάρουμε τα μέγιστα από αυτά που έχει να μας προσφέρει αυτό το τόσο ωφέλιμο όσπριο.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού