Η επιστημονική του ονομασία είναι Allium cepa. Αντέχει σε ζεστά αλλά και κρύα κλίματα. Ευδοκιμεί όμως σε ζεστά κλίματα, όπου δίνει μεγαλύτερο προϊόν σε συντομότερο χρόνο. Καλλιεργείται με σπόρο ή με κοκκάρι (βολβός κρεμμυδιού).
Το κρεμμύδι τρώγεται φρέσκο (ο βλαστός και ο βολβός) και ξερό (ο βολβός). Μπορεί να φαγωθεί ωμό και μαγειρεμένο (βραστό, ψητό, …) μόνο του ή σαν μέρος άλλου φαγητού. Χαρίζει γλυκιά γεύση και υπέροχο άρωμα. Κονσερβοποιείται, γίνεται τουρσί, τηγανίζεται, αποξηραίνεται, κονιορτοποιείται, βράζεται και ψήνεται στον φούρνο ή στα κάρβουνα. Το περίβλημα του κρεμμυδιού χρησιμοποιείται και για την παραγωγή βαφής σε κίτρινο-καστανό χρώμα.
Το κρεμμύδι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Από ευρήματα μάθαμε ότι ήταν γνωστό από το 5000 π.Χ. τουλάχιστον. Ήταν αγαπημένο τόσο στην Αρχαία Αίγυπτο, στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ρώμη.
Για την βιολογική καλλιέργεια του κρεμμυδιού απαιτείται ελαφρύ έδαφος για καλή αποστράγγιση, καλά σκαμμένο και με άφθονη κοπριά. Η πολύ υγρασία μπορεί να σαπίσει το κρεμμύδι ή να αλλοιώσει σημαντικά τη γεύση του.
Η σπορά γίνεται κατά τον Ιανουάριο σε σπορείο. Η μεταφύτευση γίνεται στα μέσα της Άνοιξης (Απρίλη – Μάη), ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και το έδαφος της κάθε περιοχής. Η σπορά μπορεί να γίνει και περί τα τέλη του καλοκαιριού (τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη) σε ανοιχτό σπορείο.
Τα κρεμμύδια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και λίπη, είναι όμως πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Περιέχουν αρκετή βιταμίνη C και μαγγάνιο, βασικό στοιχείο για τη διαδικασία του μεταβολισμού.
Βιολογικά κρεμμύδια: Διατροφική αξία (*)
Θερμίδες | 92 |
Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) | 27 % |
Βιταμίνη Β6 | 16 % |
Βιταμίνη C | 15 % |
Βιταμίνη B1 | 8 % |
Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) | 8 % |
Χαλκός | 16 % |
Μαγγάνιο | 14 % |
Φώσφορος | 11 % |
Φυτικές ίνες | 11 % |
Κάλιο | 8 % |
Γλυκαιμικός δείκτης | Χαμηλός |
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού