Τα βιολογικά φουντούκια είναι καρποί που προέρχονται από την φουντουκιά. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Corylus (κόρυλος στα Ελληνικά) και προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό «κόρυς» που σημαίνει «περικεφαλαία». Όταν τα φουντούκια είναι ακόμα φρέσκα, περιβάλονται από ένα περίβλημα που μοιάζει με κράνος. Στην αρχαιότητα, φουντουκιές καλλιεργούσαν στην περιοχή του Πόντου, γι’ αυτό και το φουντούκι αποκαλούνταν «ποντικόν κάρυον». Οι Άραβες δανείστηκαν την λέξη «ποντικόν» μετατρέποντάς την σε «μπούντντουκ» και οι Τούρκοι την προσάρμοσαν στη δική τους γλώσσα και έγινε «φουντούκ». Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η δανεική αυτή λέξη ξαναπέρασε στα Ελληνικά ως «φουντούκι».
Το σχήμα των φουντουκιών είναι σχεδόν σφαιρικό και ο καρπός αποτελείται από τρία μέρη: το εξωτερικό, σκληρό κέλυφος που έχει χρώμα ανοιχτό καφέ, έναν εσωτερικό λεπτό φλοιό, επίσης καφέ χρώματος και τον κυρίως καρπό, με χρώμα υπόλευκο. Μπορούν να καταναλωθούν με ή χωρίς τον εσωτερικό αυτόν φλοιό και η γεύση τους είναι γλυκιά.
Μπορεί τα βιολογικά φουντούκια να είναι μικρά σε μέγεθος αλλά η θρεπτική τους αξία είναι τεράστια. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα οφέλη που μπορούν να μας προσφέρουν είναι πάρα πολλά και καθιστούν τα βιολογικά φουντούκια έναν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας μας.
Τα φουντούκια είναι οι καρποί της φουντουκιάς. Η φουντουκιά είναι ένα δέντρο της τάξης των Fagales (Φυγωδών) και της οικογένειας Betulaceae (Συμηδοειδή). Η καλλιέργειά της είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Φουντουκιές σήμερα θα βρούμε σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρώτη σε παραγωγή φουντουκιών στην Ευρώπη είναι η Ιταλία. Η Ισπανία και η Γαλλία ακολουθούν, ενώ η Ελλάδα έρχεται στην τέταρτη θέση.
Στην Ελλάδα θα βρούμε φουντουκιές σε περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Θράκη, ενώ στη Μακεδονία βρίσκονται και οι μεγαλύτερες καλλιέργειες.
Η φουντουκιά, ανάλογα με το είδος της, μπορεί να είναι ένας θάμνος που φτάνει τα 2-3 μέτρα σε ύψος, ή και δέντρο με ύψος μέχρι και 35 μέτρα. Ένα τέτοιο δέντρο είναι η γιγάντια φουντουκιά που τα φουντούκια της είναι μακρύκαρπα και η παραγωγή της μεγάλη.
Οι απαιτήσεις του δέντρου είναι ελλάχιστες. Μπορεί να μεγαλώσει σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους και σχεδόν κάτω οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό θα βρούμε και πολλές άγριες, αυτοφυείς φουντουκιές. Αυτές ανήκουν στο είδος Corylus colurna που είναι γνωστές και ως αγριοφουντουκιές και θα τις βρούμε μεμονωμένα σε πολλές περιοχές της χώρας μας αλλά και αλλού.
Τα είδη φουντουκιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι αρκετά. Πολλά από αυτά κατάγονται από την Τουρκία, όπως η Παλλάζ, η Μπαντέμ, η Έξτρα γιαγλί και άλλες. Άλλα είδη μας έρχονται από την Ισπανία όπως η Negraτα και άλλα από την Αμερική όπως η Bαrcelona και η Ennis. Από την Ιταλία μας έρχονται οι ποικιλίες Tonda gentile delle lahghe, Tonda bianca, Tonda di giffone, Camponica και Ricia di talanico. Έχουμε όμως και καθαρά Ελληνικές Ποικιλίες. Η μαύρη και η λευκή του Άγιου Όρους κατάγονται από την περιοχή αυτή, ενώ η Αγυιάς κατάγεται από την Λάρισα και πιο συγκεκριμένα από την Αγυιά, από όπου και πήρε την ονομασία της.
Όπως είπαμε, η φουντουκιά δεν είναι απαιτητικό δέντρο. Ευδοκιμεί όμως καλύτερα σε έδαφος βαθύ και γόνιμο με καλή αποστράγγιση. Όσο για το κλίμα, προτιμά την δροσιά και την υγρασία και το υψόμετρο των 250-600 μέτρων είναι ιδανικό για την ανάπτυξή της, ιδιαίτερα αν σε κοντινή απόσταση υπάρχει θάλασσα ή λίμνη. Κάτω από τις συνθήκες αυτές θα δώσει και καλή παραγωγή, αφού η υδάτινη έκταση σε κοντινή απόσταση από την καλλιέργεια προσφέρει ιδανικές κλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη του δέντρου.
Φυσικά, σε μία βιολογική καλλιέργεια φουντουκιών χρησιμοποιείται κομπόστ για λίπασμα και οι ασθένειες των φυτών αντιμετωπίζονται με ειδικά σκευάσματα, που έχουν έγκριση για βιολογικές καλλιέργειες. Άλλος ένας τρόπος πρόληψης των ασθενειών που χρησιμοποιούν κάποιοι παραγωγοί στις βιολογικές καλλιέργειες είναι η συγκαλλιέργεια φουντουκιών και αμυγδαλιών ή καρυδιών. Έτσι αποφεύγεται η μετάδοση των ασθενειών ανάμεσα στα δέντρα.
Αν και η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη σε εξαγωγή φουντουκιών, η παραγωγή είναι μικρή ανάλογα με τη ζήτηση. Γι’ αυτό και έχουμε μία σημαντική εισαγωγή από τρίτες χώρες.
Τα οφέλη των βιολογικών φουντουκιών στην υγεία είναι πολλά και τους δίνουν τεράστια διατροφική αξία. Η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών και προσφέρουν ευεξία.
Ιδιαίτερα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα βιολογικά φουντούκια βοηθούν στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL) με την ταυτόχρονη μείωση της «κακής» (LDL). Με τον τρόπο αυτόν, τα ευεργετικά αυτά λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού. Επίσης, μαζί με τα μέταλλα, τις βιταμίνες και τα φυτοχημικά που βρίσκονται σε αφθονία στα βιολογικά φουντούκια βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες, ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου.
Βιταμίνη Ε θα βρούμε σε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση στα βιολογικά φουντούκια. Τα 100 γραμμάρια καλύπτουν το 100% την ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας! Ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην υγεία του δέρματος, προστατεύοντας από την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ και ειδικά η θειαμίνη και η πυριδοξίνη που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες, δίνουν στα βιολογικά φουντούκια τεράστια θρεπτική αξία. Ειδικά το φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη που βοηθά στην πρόληψη κάποιων μορφών αναιμίας, όπως είναι η μεγαλοβλαστική. Ακόμα βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των νεογέννητων.
Τα βιολογικά φουντούκια είναι επίσης πολύ πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες μαγγανίου και χαλκού που είναι βασικά στοιχεία για τη δημιουργία αντιοξειδωτικών. Ο σίδηρος, που επίσης περιέχεται σε αρκετά μεγάλη ποσότητα, βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Ακόμα, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορος συμβάλλουν στην καλή ανάπτυξη και υγεία των οστών.
Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα φουντούκια, δεν περιέχουν γλουτένη. Είναι, λοιπόν ιδανικά για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη και για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Προϊόντα που κατασκευάζονται από φουντούκια, όπως αλεύρι για παράδειγμα, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τροφών χωρίς γλουτένη.
Καλά νέα και για τους χορτοφάγους, vegetarians αλλά και vegans. Από φουντούκια παράγεται και ρόφημα που από θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει το γάλα. Τα οφέλη των φουντουκιών δεν σταματούν εδώ. Ακόμα και στη δίαιτα μπορούν να βοηθήσουν. Μία χούφτα φουντούκια θα μας δώσουν την αίσθηση κορεσμού αρκετή ενέργεια που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε ανθυγιεινά και παχυντικά σνακς.
Τέλος, το λάδι φουντουκιού, με το υπέροχο άρωμα ξηρών καρπών που το χαρακτηρίζει, έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες. Προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα και είναι εξαιρετικό σαν βάση ελαίων για θεραπευτικά μασάζ και για αρωματοθεραπεία. Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών.
Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι φουντουκιού, ρόφημα από φουντούκια ή ίσως και αλεύρι σε κάποιες συνταγές, στη μαγειρική δεν θα τα συναντήσουμε, τουλάχιστον όχι συχνά. Θα βρούμε όμως πολλές συνταγές για γλυκά που περιλαμβάνουν φουντούκια σε κάποια μορφή τους.
Έτσι, μπορούμε να τα βρούμε μέσα σε μους σοκολάτας, για παράδειγμα, ή σαν γαρνιτούρα πάνω σε τούρτες. Ταιριάζουν πάρα πολύ με τη σοκολάτα και πολλές φορές έρχονται να την αντικαταστήσουν.
Συνήθως, η χονδρική πώληση των βιολογικών φουντουκιών γίνεται από το διαδίκτυο. Φυσικά οι ποσότητες παραγγελίας πρέπει να είναι μεγάλες και ανάλογα μεγάλες μπορεί να μας φανούν και οι τιμές.
Η λιανική αγορά βιολογικών φουντουκιών μπορεί να γίνει από το ίντερνετ και, φυσικά, από όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, τις βιολογικές λαΪκές αγορές και τα super markets. Μπορούμε να τα βρούμε χύμα και σε αρκετά χαμηλή τιμή, αφού αυτή κυμαίνεται ανάμεσα στα 18 και 19 ευρώ το κιλό. Επίσης θα τα βρούμε και σε συσκευασίες των 150 ή 200 γραμμαρίων. Εκεί η τιμές ανεβαίνουν αρκετά και είναι γύρω στα 22 με 25 ευρώ το κιλό, αλλά είναι πολύ πιο φθηνά από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια, για παράδειγμα.
Όταν αγοράζουμε βιολογικά φουντούκια που δεν είναι συσκευασμένα, προτιμάμε καρπούς με το κέλυφός τους. Το χρώμα τους θα πρέπει να είναι ανοιχτό καφέ, όλοι οι καρποί να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και να μην είναι ελαφριοί. Επίσης, θα πρέπει να μην έχουν στίγματα και ρωγμές στο κέλυφός τους και, φυσικά, σημάδια μούχλας.
Τα καθαρισμένα φουντούκια για να μην ταγκιάσουν, μπορούν να διατηρηθούν σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο. Αντίθετα, τα ακαθάριστα φουντούκια μπορούν να διατηρηθούν ακόμα και για χρόνια σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον.
Όπως βλέπουμε, τα βιολογικά φουντούκια είναι ένας αγνός, υγιεινός και ποιοτικός ξηρός καρπός. Αν και θα τα βρούμε κυρίως μέσα σε γλυκά, δεν παύουν να είναι πολύ θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία μας.
Τα βιολογικά φουντούκια μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Ωμά, καβουρδισμένα, ή ακόμα και καραμελωμένα. Μπορούν να προσφέρουν ένα πολύ γευστικό και υγιεινό σνακ και δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Είναι ιδανικά και για δίαιτα, αφού δεν προσθέτουν βάρος.
Τα οφέλη από την κατανάλωση των βιολογικών φουντουκιών είναι πολλά. Εκτός από την καλύτερη διαχείριση του βάρους, είναι πολύ ευεργετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών αναιμίας και καρκίνου και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καλή και σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των οστών. Οι ενυδατικές τους ιδιότητες βοηθούν στην αποφυγή ξηροδερμίας και το λάδι τους είναι πολύ καλή βάση για θεραπευτικά έλαια και κρέμες.
Προϊόντα που παράγονται από τα βιολογικά φουντούκια, όπως αλέυρι ή ροφήματα, μπορούν να αντικαταστήσουν συστατικά βλαβερά για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να καταναλωθούν και από βετζετέριαν ή βίγκαν στη θέση άλλων, ζωικής προέλευσης.
Βέβαια, όπως με όλους τους ξηρούς καρπούς, έτσι και με τα φουντούκια θα πρέπει να προσέχουμε για τυχόν αλλεργία σε αυτόν τον καρπό. Αν και πιο συνηθισμένη είναι η αλλεργία στη γύρη του δέντρου και όχι στον καρπό, συχνά κάποιος συνδυασμός των φουντουκιών με άλλες τροφές μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους. Σε άλλη περίπτωση όμως, μόνο να κερδίσετε μπορείτε από την κατανάλωση αυτού του γλυκού καρπού.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού