Η φράουλα είναι ένας καρπός μικρός, κόκκινος σε σχήμα κώνου ή και στρογγυλός. Χαρακτηριστικό του είναι ότι τα σπόρια θα τα βρούμε στην επιφάνεια και όχι στο εσωτερικό του καρπού. Θεωρείται φρούτο της άνοιξης, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκιμεί από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τα μέσα του Ιουλίου.
Στην Ευρώπη ανακαλύφθηκαν οι πρώτες άγριες φράουλες τον μεσαίωνα και άρχισαν να καλλιεργούνται συστηματικά από τους Ρωμαίους. Ήταν μικρές σε μέγεθος και ιδιαίτερα αρωματικές. Αργότερα έγινε εισαγωγή νέων ποικιλιών από τη Χιλή που ήταν πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος. Από τότε οι συνεχείς διασταυρώσεις μας έδωσαν τις φράουλες που γνωρίζουμε σήμερα.
Η φραουλιά είναι ένα ποώδες φυτό έρπον ή αναριχητικό, της οικογενείας των Ροδιδών. Αν και είναι φυτό με διάρκεια ζωής ως και τρία έτη, επειδή με τον καιρό προσβάλλεται πολύ εύκολα από ιούς και παράσιτα, οι παραγωγοί προτιμούν να ανανεώνουν κάθε χρόνο τις καλλιέργειές τους.
Η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στις περιοχές της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Λάρισας, της Πιερίας, της Ημαθίας, της Φλώρινας και αρκετές ακόμα. Βιολογικές καλλιέργειες φράουλας θα βρούμε κυρίως στην Ηλεία. Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα πιό διαδεδομένη είναι η Ανανάσα. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η June Bearing, η Ever Bearing και η Day Neutral, με την κάθε ποικιλία να δίνει καρπούς και σε διαφορετική εποχή.
Υπάρχουν τριών ειδών καλλιέργειες φράουλας. Η πρώτη είναι η συμβατική καλλιέργεια, στην οποία χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα για την ανάπτυξη των φυτών και την αντιμετώπιση των πολλών ασθενειών που προσβάλουν τα φυτά. Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός της βιολογικής καλλιέργειας, όπου τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα είναι φυσικά. Τέλος, υπάρχουν και οι ολοκληρωμένες καλλιέργειες. Αυτές είναι συμβατικές καλλιέργειες στις οποίες τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα χορηγούνται στα φυτά κάτω από την επίβλεψη γεωπόνων και σε συγκεκριμένες δόσεις, καθώς και εποχές. Επίσης γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για υπολείμματα χημικών πριν διατεθούν οι φράουλες στην αγορά.
Επειδή η φραουλιά είναι ένα φυτό που καλλιεργείται πολύ εύκολα, μπορούμε να έχουμε φράουλες ακόμα και στο μπαλκόνι μας. Μία γλάστρα ή μια ζαρτινιέρα είναι αρκετή για να μεγαλώσουμε ένα ή και περισσότερα φυτά. Η παραγωγή θα είναι σίγουρα μικρή όπως και οι καρποί, καθώς και η απόλαυση που θα μας δώσει η γεύση τους θα είναι τόση, όση και η ικανοποίηση ότι φροντίσαμε εμείς να μεγαλώσουν.
Η φράουλα μπορεί να είναι ένα μικρό φρούτο, αλλά περιέχει μεγάλα ποσοστά θρεπτικών συστατικών που την καθιστούν άκρως ωφέλιμη για την υγεία μας.
Η περιεκτικότητα της φράουλας σε βιταμίνη C είναι μεγάλη, αφού μία κούπα (περίπου 150 γραμμάρια) μπορεί να καλύψει την καθημερινή μας ανάγκη σε βιταμίνη C. Από τις φράουλες θα πάρουμε επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και, φυσικά, φυτικές ίνες. Οι φράουλες περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και πρωτεϊνες και πρακτικά μηδενικές θερμίδες. Είναι ιδανικές για μία υγιεινή διατροφή και αλλά και για δίαιτα.
Τα οφέλη που προσφέρουν οι φράουλες στην υγεία είναι πολλά. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, οι φυτικές ίνες και όλα τα θρεπτικά συστατικά που αυτές περιέχουν βοηθούν τον οργανισμό να διατηρήσει την καλή λειτουργία του και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν και στην μακροβιότητα.
Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες. Βοηθά τον οργανισμό να χτίσει μία γερή άμυνα ενάντια σε ιούς και παράλληλα είναι ένα πρώτης τάξεως αντιοξειδωτικό. Οι φράουλες περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C ώστε να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες μας.
Στις φράουλες θα βρούμε μεγάλες ποσότητες καλίου και το μαγνησίου. Τα δύο αυτά μέταλλα είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή και ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση περίπου 50 γραμμαρίων φράουλας καθημερινά μειώνει τον πόνο που προκαλεί στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα, αφού μπορεί να λειτουργήσει σαν αντιφλεγμονώδες.
Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και οι φράουλες περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ομαλοποιούν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ταυτόχρονα βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν μόνο το πεπτικό σύστημα. Η πηκτίνη είναι μία φυτική ίνα που έχει βρεθεί ότι όταν απορροφάται από το έντερο ρυθμίζει τα λιπίδια του οργανισμού και ως εκ τούτου μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.
Ακόμα, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση φράουλων μετά από το γεύμα μειώνει την έκκριση γλυκόζης, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, οι πολυφαινόλες που περιέχουν οι φράουλες, εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα βοηθούν και στη διατήρηση της μνήμης, προλαμβάνοντας πιθανόν την άνοια.
Στη φράουλα θα βρούμε και ανθοκυανίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η φυτική αυτή ίνα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Έτσι, οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες της φράουλας την καθιστούν ιδιαίτερα ευεργετική στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, αφού αυτός προκαλείται κυρίως από την υπερβολική κατανάλωση κρεατικών σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι φράουλες, αν και είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων, δεν είναι πάντα αθώες. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και ειδικά σε συνδυασμό με άλλα φρούτα όπως σταφύλια και κεράσια. Τα συμπτώματα διαφέρουν και μπορεί να είναι από εξανθήματα στο σώμα μέχρι κλείσιμο του λαιμού και δυσκολία στην αναπνοή. Καλό θα είναι λοιπόν, να αποφεύγουμε τέτοιους συνδυασμούς, ειδικά αν γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη κάποιες αλλεργίες.
Το φυτό της φράουλας επηρεάζεται εύκολα από ασθένειες. Έτσι, για την αντιμετώπισή τους, στις συμβατικές καλλιέργειες χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα, τα οποία για να απομακρυνθούν θα πρέπει πρώτα να αφήσουμε τις φράουλες για περίπου 20 με 30 λεπτά σε νερό και ξύδι και μετά να τις πλύνουμε καλά με νερό. Ακόμα και έτσι όμως, τα χημικά μπορεί να παραμείνουν επάνω στο φρούτο. Αντίθετα, οι βιολογικές φράουλες δεν ραντίζονται με χημικά, οπότε ένα απλό πλύσιμο με νερό αρκεί για να καθαρίσουν. Επιπλέον, με τα φυσικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται, οι βιολογικές φράουλες απορροφούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία και μας δίνουν.
Βιολογικές φράουλες είναι πλέον πολύ εύκολο να βρει κανείς. Στις βιολογικές λαϊκές αγορές θα τις βρούμε να πωλούνται χύμα ή σε κεσεδάκια, ενώ στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα σούπερ μάρκετ θα τις βρούμε σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων. Στην αγορά θα βρούμε επίσης κατεψυγμένες φράουλες που μπορούμε να καταναλώσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και εκτός εποχής. Ακόμα και αποξηραμένες μπορούμε να βρούμε, οι οποίες είναι ιδανικές για να τις προσθέσουμε στο γιαούρτι ή στα δημητριακά μας.
Όπως όλα τα βιολογικά προϊόντα, έτσι και οι φράουλες δεν είναι τόσο φθηνές όσο αυτές της συμβατικής καλλιέργειας. Έτσι τις φρέσκες θα τις βρούμε να πωλούνται γύρω στα 2 με 2,50 ευρώ τα 250 γραμμάρια, ενώ τις κατεψυγμένες θα τις βρούμε σε συσκευασίες των 300 γραμμαρίων και η τιμή τους κυμαίνεται από 4,50 έως 5,50 ευρώ. Τέλος, οι αποξηραμένες κοστίζουν γύρω στα 4 ευρώ τα 100 γραμμάρια.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπάρχει περίπτωση να βρείτε βιολογικές φράουλες και σε μη βιολογικές λαϊκές αγορές, αν και είναι μάλλον σπάνιο. Για να είστε σίγουροι ότι αυτές οι φράουλες είναι βιολογικές θα πρέπει να είναι συσκευασμένες και πιστοποιημένες. Διαφορετικά μπορεί να σας πουλήσουν φράουλες ολοκληρωμένης καλλιέργειας, λέγοντάς σας ότι είναι το ίδιο με τις βιολογικές. Αν θέλετε να είστε απολύτως βέβαιοι για τα βιολογικά προϊόντα που αγοράζετε, η πρότασή μας είναι να τα προμηθεύεστε από καταστήματα βιολογικών προΪόντων, βιολογικές λαϊκές αγορές (αν θέλετε να αγοράσετε χύμα) ή και από σούπερ μάρκετ.
Συνταγές μαγειρικής με φράουλες δεν θα βρούμε. Στη ζαχαροπλαστική όμως, η φράουλα είναι πολύ διαδεδομένη. Πρώτα απ’ όλα γίνεται πολύ νόστιμη και γλυκιά μαρμελάδα. Επίσης, πολλά είναι τα γλυκά που σαν βασικό συστατικό τους έχουν τις φράουλες. Τούρτες και τάρτες είναι από τα πιό διαδεδομένα, αλλά μπορούμε να τις προσθέσουμε και σε μπισκότα, ενώ το τσιζ κέικ με μαρμελάδα φράουλας είναι εκπληκτικό. Με την προσθήκη λίγης φαντασίας, οι φράουλες θα μας δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα, ακόμα και αν τις χρησιμοποιήσουμε μόνο σαν γαρνιτούρα.
Πολλοί είναι οι τρόποι που μπορούμε να απολαύσουμε τις φράουλες. Φρέσκες είναι ένα γλυκό επιδόρπιο. Σε κάποιους αρέσει να προσθέτουν λίγη ζάχαρη και να περιχύνουν τις φράουλες με κονιάκ. Το γιαούρτι αποκτά έναν μοναδικό χαρακτήρα με την προσθήκη μερικών φράουλων, φρέσκων ή αποξηραμένων και δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στα δημητριακά. Σε χυμούς και smoothies μερικές φράουλες θα προσθέσουν γλύκα και, φυσικά, όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τη μαρμελάδα φράουλα στο ψωμί τους, ενώ ένα κομμάτι κέικ με φράουλες μπορούν να συνοδεύσουν κάλλιστα τον καφέ ή το τσάι σας. Ανακατέψτε κομμένες φράουλες μαζί με άλλα φρούτα εποχής και φτιάξτε μία πολύ νόστιμη και θρεπτική φρουτοσαλάτα. Είναι ιδανική για ένα υγιεινό σνακ, ενώ παράλληλα βοηθά και στη δίαιτα. Και για όσους από εσάς η δίαιτα είναι κάτι που αφορά τους άλλους, μία τούρτα με φράουλες ή ένα τσιζ κέικ είναι ένα πολύ γευστικό επιδόρπιο. Τέλος, οι φράουλες με σαντιγύ είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα, που μπορεί μεν να μην βοηθά καθόλου στην απώλεια βάρους, αλλά είναι εξαιρετικά απολαυστικό.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού