Τα φύλλα της μανταρινιάς έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και είναι γυαλιστερά στο εσωτερικό τους. Το μανταρίνι είναι μικρό και έντονα αρωματικό χειμερινό φρούτο. Το βρίσκουμε κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα αλλά και στις αρχές της άνοιξης. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωσή του γίνεται κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε μανταρίνια. Συνολικά, καλύπτει περίπου το 48% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν με πολύ μικρότερες ποσότητες η Ισπανία, η Βραζιλία και η Ιαπωνία.
Το μανταρίνι καταναλώνεται κυρίως σαν φρούτο. Χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία, στην μαγειρική αλλά περισσότερο στην ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία. Αποτελεί μέρος υπέροχων χυμών, επιδορπίων και γλυκών. Κάνει πολύ αρωματικό γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Προστίθεται όμως και σε σαλάτες, όπως και το πορτοκάλι.
Καθαρίστε καλά τον φλοιό ενός μανταρινιού που μόλις φάγατε και κόψτε μέρος του φλοιού σε λεπτές λωρίδες. Βάλτε το μαζί με νερό σε κεραμικό αρωματικό χώρου και ανάψτε το κερί στη βάση του. Σε λίγη ώρα το άρωμα του μανταρινιού θα έχει πλημυρίσει τον χώρο σας.
Εναλλακτικά, μπορείτε πρώτα να αποξηράνετε τις φλούδες του μανταρινιού και μετά να τις προσθέσετε στο αρωματικό χώρου. Θα δώσουν ακόμα γρηγορότερα το άρωμά τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή ανάμεικτες.
Για όσους μετρούν τις θερμίδες τους, το μανταρίνι είναι ένα από τα καλύτερα και απολαυστικότερα φρούτα. (δείτε παρακάτω)
Το μανταρίνι, είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες και αυτό το καθιστά ιδανικό φρούτο για δίαιτα. Ένα μεσαίου μεγέθους μανταρίνι έχει γύρω στις 45 θερμίδες, τις οποίες μπορείτε άνετα να τις καταναλώσετε με λίγο… ύπνο. Μόλις 30 λεπτά αρκούν! Αν είμαστε λάτρεις της ακρίβειας, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 100 γραμμάρια μανταρίνι θα μας δώσουν 45-50 θερμίδες περίπου.
Σαν φρούτο που είναι, το μανταρίνι περιέχει υδατάνθρακες, εκ των οποίων αρκετά είναι σάκχαρα. Τι γίνεται, λοιπόν με τους διαβητικούς; Μπορούν να καταναλώνουν αυτό το τόσο γλυκό και ευεργετικό φρούτο;
Η απάντηση είναι ναι, μπορούν και μάλιστα άφοβα. Ένα μανταρίνι έχει Γλυκαιμικό Δείκτη 30 με 40, ανάλογα με το πόσο ώριμο είναι. Για σύγκριση, μία μπανάνα έχει Γλυκαιμικό Δείκτη 60.
Η σύνθεση του μανταρινιού παίζει τεράστιο ρόλο για το πάγκρεας και το κάνει να λειτουργεί σωστά. Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι τα ιχνοστοιχεία του μανταρινιού βοηθούν στην σύνθεση και παραγωγή ινσουλίνης. Επίσης ρυθμίζουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Αυτά τα δύο γεγονότα βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1. Παράλληλα, η πλούσια σε φυτικές ίνες σύστασή του περιορίζει την δράση των υδατανθράκων (ανάμεσά τους και της ζάχαρης).
Έτσι το μανταρίνι, όχι μόνο δεν βλάπτει όσους πάσχουν από διαβήτη, αλλά απεναντίας, τους ωφελεί και μάλιστα διπλά: Καταναλώνοντας καθημερινά έστω και μικρές ποσότητες αυτού του τόσο γευστικού φρούτου, μπορούν να ελεγχθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ταυτόχρονα να επηρεαστεί θετικά τη διάθεση.
Το μανταρίνι, όπως και όλα τα εσπεριδοειδή, αποτελείται κυρίως από νερό. Είναι όμως πλούσιο σε βιταμίνες A και C, περιέχει κάλιο και έχει ελάχιστες θερμίδες. Αναλυτικότερα, ένα μέσο μανταρίνι περίπου 90 γραμμαρίων περιέχει Βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6.
Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Ότι τρώγοντας 2 μεσαία μανταρίνια την ημέρα έχουμε λάβει το 80% της ημερήσιας ενδεδειγμένης ποσότητας βιταμίνης C και αρκετή βιταμίνη Α που θα ενισχύσει την όρασή μας, θα βελτιώσει νύχια, δέρμα και μαλλιά και θα ανανεώσει τα κύτταρά μας. Όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες και λίπη.
Το βιολογικό μανταρίνι είναι ιδιαιτέρως θρεπτικό και καθόλου βλαβερό. Δεν περιέχει δηλαδή κατάλοιπα από τα χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα της συμβατικής καλλιέργειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια από τα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα είναι υπεύθυνα για τη θανάτωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των μελισσών στον κόσμο.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού