Search
Close this search box.
19 Ιουνίου 2021
19 Ιουνίου 2021

Οι 6 χρυσοί κανόνες υγείας και διατροφής

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η σημασία της διατροφής στην υγεία μας. Μάλιστα, τουλάχιστον από την εποχή του Ιπποκράτη, η τροφή αποτελούσε φάρμακο αλλά και δηλητήριο για το ανθρώπινο σώμα και τον νου.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα. Οι σύγχρονες μελέτες έχουν απλώς επιβεβαιώσει τα παραπάνω και μπόρεσαν να διαπιστώσουν (εν μέρει) τον μηχανισμό με βάση τον οποίο η τροφή μας μετατρέπεται σε ενέργεια και καταφέρνει να μας συντηρεί και να διατηρεί την καλή μας υγεία.

Αυτό είναι άκρως ενθαρρυντικό. Με απλά λόγια, σημαίνει ότι η προστασία της υγείας μας είναι στα χέρια μας σε μεγάλο βαθμό. Ναι μεν υπάρχουν παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όμως ο ρόλος της διατροφής είναι τόσο σημαντικός που, ουσιαστικά, καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Ακόμα και η κληρονομικότητα δείχνει να παίζει, τελικά, πολύ μικρότερο ρόλο από αυτόν που τόσα χρόνια νομίζαμε. Τα αποτελέσματά της μπορούν να μετριαστούν ως και να εκμηδενιστούν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αν και η σωστή διατροφή είναι ύψιστης σημασίας, φαίνεται ότι πολλοί από εμάς αγνοούμε ποιοι ακριβώς είναι οι παράγοντες που δηλώνουν ποιες τροφές είναι κατάλληλες και ποιες όχι. Η άγνοια οφείλεται, κατά μεγάλο μέρος, στις επιρροές του μάρκετινγκ που, εδώ και δεκαετίες, παρουσιάζει μελέτες με ψευδή στοιχεία και μοναδικό στόχο το κέρδος. Δεν χρειάζεται να πάμε πολλές δεκαετίες πίσω για να δούμε γιατρούς να τονίζουν με έμφαση ότι το τσιγάρο, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία αλλά την ωφελεί.

Η ιστορία της βιολογικής διατροφής

Η σωστή διατροφή δεν είναι το «νέο φρούτο». Αντίθετα η γνώση πάει πίσω τόσο βαθιά στον χρόνο και με κανόνες ουσιαστικά αναλλοίωτους. Φυσικά, ο όρος βιολογική διατροφή είναι αρκετά πρόσφατος και πάει παρέα με την έναρξη της 3ης βιομηχανικής επανάστασης και της μαζικής καλλιέργειας. Ήταν αυτή την περίοδο που οι άνθρωποι ξεκίνησαν την χρήση χημικών σκευασμάτων στην γεωργία και μάλιστα σε ανεξέλεγκτο βαθμό, δηλητηριάζοντας το έδαφος, το νερό και τον αέρα.

Η χρήση χημικών ξεκίνησε λίγο μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα γύρω στο 1930, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μπορούμε, δηλαδή, να θεωρήσουμε ότι η διατροφή, πριν από αυτό ήταν βιολογική; Σε γενικές γραμμές ναι. Ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι, από την αρχαιότητα προσπαθούσαν να βελτιώσουν με κάθε τρόπο την παραγωγή τους ώστε να έχουν τα κατάλληλα αποθέματα τροφής για δύσκολους καιρούς. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η χρήση ουσιών με βάση το θείο ως εντομοκτόνα από τους Σουμέριους, πριν από 4500 χρόνια. Στην συνέχεια, 3200 χρόνια πριν, στην μακρινή Κίνα, ενώσεις αρσενικού και υδράργυρου χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση της ψείρας. Ακόμα και στην Αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη, γραπτά έχουν δείξει την χρήση διαφόρων χημικών σκευασμάτων στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την βελτίωση της απόδοσης και την θεραπεία των φυτών από διάφορες ασθένειες.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας καλύτερα; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες;

Οι βασικότεροι κανόνες σωστής διατροφής και υγείας

Υπάρχουν κάποιο βασικοί κανόνες, ιδιαίτερα εύκολοι στην εφαρμογή, ικανοί όχι μόνο να σταματήσουν την μέχρι τώρα φθορά που έχουμε προκαλέσει αλλά και να μας επαναφέρουν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε κάθε επίπεδο.

Οι αλλαγές που θα παρατηρήσουμε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα είναι:

  1. Απώλεια βάρους
  2. Σωστότερη λειτουργία γαστρεντερικού συστήματος
  3. Αίσθηση κορεσμού
  4. Αίσθηση ευεξίας
  5. Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Ενώ λίγο πιο μετά:

  1. Βελτίωση ανοσοποιητικού
  2. Μείωση αρτηριακής πίεσης
  3. Μείωση χοληστερίνης και αύξηση HDL
  4. Μείωση των τριγλυκεριδίων
  5. Αύξηση των επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο σώμα

… και πολλά άλλα.

Ας δούμε τους παρακάτω 6 βασικούς κανόνες υγείας και ευεξίας.

Ξεχάστε Τις Επεξεργασμένες Τροφές

Κανόνας 1ος – Ξεχάστε τις επεξεργασμένες τροφές

Υπάρχουν πολλές μορφές και στάδια επεξεργασίας. Κάποια από αυτά απλώς μετατρέπουν βασική τροφή σε κάτι πιο βρώσιμο (φρέσκο ψωμί, τυρί, γιαούρτι…) ενώ σε άλλα στάδια έχουμε προσθήκη σημαντικής ποσότητας αλατιού (αμφιβόλου ποιότητας και καθαρότητας), ζάχαρης και πολλών άλλων ουσιών, κάποιες από τις οποίες είναι βλαβερές όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.

Οι τροφές αυτές δεν περιέχουν 100% φυσικά συστατικά και προκαλούν σημαντική βλάβη στην υγεία μας, ενώ μας δίνουν ένα έντονο αίσθημα πείνας.  Παράλληλα, καταστρέφουν τα βακτήρια του εντερικού μας συστήματος, που θεωρείται η βάση του ανοσοποιητικού.

Κανόνας 2ος – Τρώτε αγνά βιολογικά προϊόντα

Ποιο το νόημα να προσέχει κανείς την διατροφή του αν κάθε μέρα προσθέτει στον οργανισμό του μεγάλη ποσότητα χημικών, μέσω της τροφής που καταναλώνει καθημερινά. Βάλτε τα βιολογικά τρόφιμα στην ζωή σας όσο περισσότερο γίνεται. Θα αλλάξετε γνώμη για το τι σημαίνει ποιότητα τροφής και θα γνωρίσετε νέες γεύσεις. Θα δείτε ότι, εν τέλει, η βιολογική διατροφή δεν στοιχίζει τόσο ακριβά. Αρκεί λίγο φαγητό, χωρίς πρόσθετα βελτιωτικά γεύσης για να μας φτιάξει τα νοστιμότερα πιάτα. Στο viologika.gr θα βρείτε κάποιες συνταγές με βιολογικά προϊόντα, εύκολες και γρήγορες, που θα σας δώσουν ιδέες ώστε να μπορέσετε και μόνοι σας να διαμορφώσετε την δική σας «βιολογική κουζίνα» στα μέτρα σας.

Κανόνας 3ος – Τρώτε τα λαχανικά σας ωμά όσο συχνότερα μπορείτε

Το βράσιμο και το ψήσιμο καταστρέφουν μεγάλο μέρος των βιταμινών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C καταστρέφεται σε θερμοκρασίες πάνω από τους 180 βαθμούς κελσίου. Με το βράσιμο του κουνουπιδιού και άλλων λαχανικών, χάνουμε τα περισσότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία στο νερό που τα βράζουμε και μετά πετάμε.

Τα ωμά, βιολογικά λαχανικά περιέχουν όλες τους τις βιταμίνες. Έστω και μικρή ποσότητα αρκεί για να λάβει ο οργανισμός μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εύκολα αισθανόμαστε χορτάτοι σε μια καθαρά χορτοφαγική διατροφή.

Τρώτε Τα Λαχανικά Σας Ωμά Όσο Συχνότερα Μπορείτε

Κανόνας 4ος – Καταργήστε την ζάχαρη

Οι μελέτες των τελευταίων 30 ετών έχουν καταδείξει την ζάχαρη ως τον μεγάλο υπεύθυνο για την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρκίνου. Η δράση της δεν σταματάει μόνο εκεί. Καταστέλλει το ανοσοποιητικό με άγνωστο, μέχρι και σήμερα, εύρος αποτελεσμάτων και προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και όλων των οργάνων του σώματος.

Η δράση της ζάχαρης θεωρείται παρόμοια με εκείνη των ναρκωτικών και άλλων εθιστικών ουσιών. Όσο περισσότερη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη ζητάμε. Έχει άμεση επίδραση σε κέντρα του εγκεφάλου και αλλάζει άμεσα την σχέση μας με την τροφή.

Κανόνας 5ος – Χρησιμοποιείστε μόνο βιολογικό ελαιόλαδο σαν λίπος

Το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία μας. Καθαρίζει τις αρτηρίες και ανεβάζει την HDL. Όλοι οι λαοί της Μεσογείου το γνωρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό που γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας επιβεβαιώνεται πλέον και με αμέτρητα επιστημονικά στοιχεία. Ας θυμόμαστε, όμως ότι καλό είναι να τρώμε το ελαιόλαδο ωμό και όχι μαγειρεμένο.

Κανόνας 6ος – Ξεχάστε την καρέκλα και τον καναπέ

Ο τελευταίος κανόνας είναι και ο δυσκολότερος, ειδικά στην εποχή μας. Επιπλέον, κακές συνήθειες ετών δεν αλλάζουν εύκολα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε περπάτημα ή τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, αρκεί έστω και λίγο την ημέρα για να μας αλλάξει τον τρόπο σκέψης και να γίνει από ρουτίνα ευχάριστη ανάγκη. Η άσκηση, και μάλιστα η άσκηση στην φύση, μας αναζωογονεί, μας φέρνει χαρά και συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση του μυϊκού μας συστήματος και της καλής αρτηριακής πίεσης.

Οι 6 Χρυσοί Κανόνες Υγείας Και Διατροφής

Συμπέρασμα

Η επονομαζόμενη Μεσογειακή διατροφή δεν είναι τίποτε άλλο από το άθροισμα των παραπάνω, με μια προσθήκη ακόμα: την μειωμένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λαοί της Μεσογείου έχουν τον μεγαλύτερο μέσον όρο ζωής στον πλανήτη. Η Μεσογειακή Διατροφή και ο παραδοσιακός Μεσογειακός τρόπος ζωής δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.