Τα Βιολογικά Αγροκτήματα και η ζωή στη φύση
Η ενασχόληση με τη γη προσφέρει υγεία, σωματική και πνευματική ευεξία και μειώνει σημαντικά τα έξοδα μιας οικογένειας για τη διατροφή της. Όσο περισσότερο προϊόν θέλουμε να έχουμε τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσουμε και πολύ προσωπική εργασία.
Για ένα πετυχημένο βιολογικό αγρόκτημα είναι απαραίτητες οι γνώσεις τόσο στη γεωπονία όσο και στην κτηνοτροφία, αν δε θέλουμε να έχουμε σοβαρές απώλειες στη σοδειά και την παραγωγή μας και δεν επιθυμούμε να καταφύγουμε σε χημικά φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που θα μας τύχουν.
Το βιολογικό αγρόκτημα μπορεί να δημιουργηθεί σε μικρή έκταση (καλύπτοντας τις βασικές οικογενειακές ανάγκες) αλλά και σε μεγάλες εκτάσεις με σκοπό την πώληση των προϊόντων του άμεσα στο ευρύτερο κοινό ή και σε καταστήματα.
Μικρά οικογενειακά βιολογικά αγροκτήματα
Τις βασικότερες ανάγκες μιας οικογένειας μπορεί να καλύψει μικρή σχετικά έκταση. Σε ένα βιολογικό αγρόκτημα τα κηπευτικά καταλαμβάνουν το μικρότερο μέρος. Σε λίγα τετραγωνικά μπορεί κανείς να φυτέψει μαρούλια, ντομάτες, αγγούρια, κρεμμυδάκια, σκόρδα, κολοκύθια, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και πατάτες.
Σε περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα βιολογικής καλλιέργειας μία οικογένεια έχει καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε κηπευτικά ενώ σε μικρή επιπρόσθετη έκταση μπορεί να φυτέψει λίγα οπωροφόρα δέντρα ένα ελαιόδεντρο.
Έτσι λοιπόν, με 150 ως 200 τετραγωνικά μέτρα μπορούμε να καλύψουμε τις περισσότερες ανάγκες μας σε βιολογικά λαχανικά και βιολογικά φρούτα. Αν επιθυμούμε να απολαμβάνουμε λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής, τότε είναι απαραίτητη η εγκατάσταση θερμοκηπίου και, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η θέρμανσή του ή η ψύξη του.
Για οικιακή χρήση οι κότες και γενικότερα τα πουλερικά δεν καταλαμβάνουν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο. Μπορούμε εύκολα δηλαδή σε 50 τετραγωνικά να στεγάσουμε τις κότες και γαλοπούλες μας και να έχουμε το κρέας τους και τα αυγά τους.