Search
Close this search box.
16 Δεκεμβρίου 2023
16 Δεκεμβρίου 2023

Καλλιεργώ στο σπίτι

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Ποιός είπε ότι απαιτείται τεράστιος χώρος για μια καλλιέργεια; Μπορούμε σχεδόν όλο το χρόνο να έχουμε κάποια λαχανικά, λίγα αρωματικά, ακόμα και κάποια φρούτα. Πού; Σε ζαρντινιέρες, σε γλάστρες, οπουδήποτε.

Η μικρής κλίμακας καλλιέργεια στο σπίτι (εσωτερικά ή στην βεράντα) είναι μια υπέροχη ασχολία για όλη την οικογένεια. Μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην φύση, είναι ευχάριστη και χαλαρωτική και μας επιτρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας μια μικρή «σοδειά» από νόστιμα αρωματικά, λαχανικά και φρούτα που απαιτούν λίγο χώρο και έχουν μεγάλη απόδοση. Παράλληλα, ομορφαίνουμε τον χώρο μας με τον ωραιότερο τρόπο. Με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να φτιάξουμε έναν μικρό παράδεισο στο σπίτι μας, τον δικό μας λαχανόκηπο.

Τί μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνοι μας;

Την άνοιξη μπορούμε να φυτέψουμε ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια, κολοκύθια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθες, σπανάκι, ρόκα, πράσα, λάχανο Μιλάνου, πατάτα, παντζάρια και φασολάκια. Το καλοκαίρι θα απολαύσουμε τους καρπούς τους.

Το φθινόπωρο μπορούμε να φυτέψουμε μαρούλια, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρες, κουκιά, καρότα και φράουλες. Τον χειμώνα και την άνοιξη θα έχουμε υπέροχα και ολόφρεσκα λαχανικά.

Μπορούμε σχεδόν όλο το χρόνο να έχουμε κάποια αρωματικά όπως κρεμμυδάκια, σκόρδα, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, κόλιανδρο, δάφνη και για το καλοκαίρι ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμο, βασιλικό, μαντζουράνα και σιδερίτη (τσάι του βουνού).

Αν έχουμε αρκετό χώρο μπορούμε να φυτέψουμε οπωροφόρα δέντρα, κλίμα, ακτινίδιο ακόμα και ελιές. αν πάλι όχι, σίγουρα μπορούμε να έχουμε τις δικές μας φράουλες που μεγαλώνουν θαυμάσια σε γλάστρες.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και στις πολυκατοικίες υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής μικρής ποσότητας λαχανικών στο μπαλκόνι μας. Με 3 μικρές ζαρντινιέρες μπορούμε να έχουμε τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια μας, λίγα πράσα, ρόκα, μαϊντανό και άλλα φυτά που θα καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς μας.

Ίνα Α.
Γεωπόνος, με μεταπτυχιακές σπουδές στον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων και ιδιοκτήτρια γεωπονικού καταστήματος στην Άρτα.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.