Search
Close this search box.
19 Ιουνίου 2021
19 Ιουνίου 2021

Ακουαπονική στο σπίτι

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργεία μικρού συστήματος ακουαπονικής (ενυδρειοπονίας) στο σπίτι; Πόσος χώρος χρειάζεται και τί απαιτεί συνολικά ένα τέτοιο σύστημα;

Η ακουαπονική (aquaponics), όπως έχουμε τονίσει, είναι επί της ουσίας υδροπονική καλλιέργεια με μια σημαντική ιδιαιτερότητα… χρησιμοποιεί παράλληλα και μια ιχθυοκαλλιέργεια. Τα ψάρια (με τα απόβλητά τους) λιπαίνουν το νερό και το πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες νερό τρέφει τα φυτά. Σαν «αντάλλαγμα» τα φυτά με τη σειρά τους καθαρίζουν το νερό και το επιστρέφουν πεντακάθαρο στα ψάρια.

Ακούγεται υπέροχο και έτσι είναι. Πρόκειται για μια τέλεια συνεργασία που τα δύο μέρη συνησφέρουν με τον τρόπο τους στην διατήρηση αυτού του συστήματος. Αν ένα από τα δύο μέρη πάψει να λειτουργεί σωστά, τότε το σύστημα ολόκληρο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Αν ένα από τα δύο τεθεί εκτός λειτουργίας, τότε αυτόματα απειλείται και η ζωή του άλλου.

Μπορώ να φτιάξω ακουαπονική στο σπίτι;

Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε μια μονάδα ακουαπονικής στο σπίτι μας; Μπορούμε, ακόμα και αν ζούμε σε διαμέρισμα. Όπως προείπαμε, η ακουαπονική είναι ουσιαστικά μια υδροπονική καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται χώμα. Η ακουαπονική μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε επίπεδη και οριζόντια επιφάνεια.

Μπορούμε, δηλαδή, να κάνουμε μια μονάδα ακουαπονικής στη βεράντα μας, στην είσοδο του σπιτιού μας, στην ταράτσα μας και, γενικά, σε οποιαδήποτε ιδιόκτητη οριζόντια επιφάνεια αρκεί να πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Θα πρέπει η επιφάνεια να είναι τελείως επίπεδη, να μπορεί να αντέξει το βάρος της καλλιέργειας και να έχει διαρκώς πρόσβαση σε ρεύμα (από το τοπικό δίκτυο, μπαταρίες ή φωτοβολταϊκά).

Και να τι μπορούμε να πετύχουμε με μια μικρή μονάδα ακουαπονικής καλλιέργειας. Μέσα σε δεξαμενή με 1000 λίτρα (1 κυβικό) νερό μπορούμε να έχουμε 100 ψάρια. Στις σκάφες ανάπτυξης των φυτών (grow beds) μπορείτε να βάλετε περισσότερα φυτά από αυτά που μπορεί μια τετραμελής οικογένεια να καταναλώσει. Η παραγωγή γίνεται σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με την καλλιέργεια στο χώμα και είναι μεγάλη.

Λόγω της απουσίας του χώματος οι εχθροί των φυτών μας θα είναι σαφώς λιγότεροι. Η καλλιέργεια αυτή θα καλύψει τις ανάγκες μας σε λαχανικά και ψάρια για όλο το έτος. Και θα συνεχίσει να το κάνει για όσα χρόνια τη συντηρούμε. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες και χρονοβόρες εργασίες γιατί ούτε να σκάψουμε χρειάζεται, ούτε να βγάλουμε ζιζάνια και να λιπάνουμε απαιτείται. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένας καθημερινός έλεγχος ότι όλα δουλεύουν καλά, ελάχιστος χρόνος για το μάζεμα των φυτών και λίγο ψάρεμα με την απόχη μας.

Μπορεί το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναγνωρίσουν ποτέ την ακουαπονική μας καλλιέργεια σαν βιολογική και να μην αποκτήσουμε καμιά πιστοποίηση! Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι η καλλιέργειά μας είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία μας (βιοασφαλής), δεν περιέχει κανένα χημικό λίπασμα ή εντομοκτόνο και τα φυτά μας τρέφονται με 100% βιολογική κοπριά ενώ στα ωάρια μας έχουμε καθαρό νερό. Τα προϊόντα μας, λοιπόν, είναι 100% ασφαλή για το πιάτο μας.

Καλή διασκέδαση…

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.