Στην ερώτηση αν αξίζει να φτιάξει κανείς χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μετά από ενδελεχείς ελέγχους, αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής σαπουνιών, αφρόλουτρων και άλλων καλλυντικών χρησιμοποιούν άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας πρώτες ύλες. Συνεπώς, η ανάγκη για αγνά προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας γίνεται ακόμα σημαντικότερη.
Πώς, όμως. περνάει κανείς από ένα μπουκάλι αγνό παρθένο ελαιόλαδο σε σαπούνι;
Οι 3 μέθοδοι παρασκευής σαπουνιού
Πριν ξεκινήσουμε την περιγραφή της κάθε μεθόδου, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η σαπωνοποιία είναι τόσο επιστήμη όσο και τέχνη. Η διαδικασία βασίζεται στην αντίδραση της σαπωνοποίησης όπου ένα αλκάλιο (συνήθως υδροξείδιο του νατρίου ή του καλίου) αντιδρά με τα οξέα του λίπους (σε αυτή την περίπτωση του ελαιόλαδου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό σαπουνιού και γλυκερίνης.
Η παρασκευή σαπουνιού με ελαιόλαδο (όπως και με άλλα έλαια και λίπη) μπορεί να γίνει με 3 διάφορες μεθόδους, την ψυχρή μέθοδο, την θερμή μέθοδο και την μέθοδο melt and pour. Το ελαιόλαδο είναι μια δημοφιλής επιλογή λόγω των ενυδατικών του ιδιοτήτων που ανανεώνουν την όψη της επιδερμίδας προσδίδοντάς της ενυδάτωση, φρεσκάδα και υγεία. Παρά ταύτα, δημιουργεί μια ιδιαίτερα μαλακή πλάκα σαπουνιού που παρέχει ελάχιστο αφρό. Για τον λόγο αυτό, συνήθως συνδυάζεται με άλλα έλαια που δίνουν μπάρες σαπουνιού μεγαλύτερης σκληρότητας που, ταυτόχρονα, παράγουν και αφρό. Η επιλογή των ελαίων και η ποσότητα που χρησιμοποιείται το καθένα είναι αυτό που θα δώσει τα τελικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου σαπουνιού.
Για το σαπούνι 100% ελαιολάδου, γνωστό και ως σαπούνι Καστίλλης, θα χρειαστείτε, επίσης, απεσταγμένο νερό σε ποσοστό που είναι συνήθως το 38% του βάρους του λαδιού. Για τον συγκεκριμένο τύπο σαπουνιού, η ποσότητα της καυστικής σόδας αποτελεί το 33,8% του βάρους του απεσταγμένου νερού.
Κάθε μέθοδος θα έχει ως αποτέλεσμα έναν ελαφρώς διαφορετικό τύπο σαπουνιού και η διαδικασία μπορεί να προσαρμοστεί με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις ή το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενδέχεται να χρειαστείτε και κάποια πρόσθετα συστατικά (για υφή, άρωμα και χρώμα), οι αναλογίες των οποίων μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Επίσης, ορισμένες διαδικασίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν βήματα όπως η προσθήκη γαλακτικού νατρίου για να σκληρύνει το σαπούνι ταχύτερα ή ένα διάλυμα αλατιού για να πήξει το υγρό σαπούνι.
Μπορεί η τιμή του ελαιολάδου να έχει καταστήσει την παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού ακριβότερη, παραμένει, όμως μια οικονομική εναλλακτική στα συνθετικά σαπούνια και αφρόλουτρα της αγοράς. Μην διστάσετε να ξεκινήσετε τις πρώτες δοκιμές, θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε τις τρεις διαφορετικές μεθόδους δίνοντας οδηγίες για την παρασκευή σαπουνιού με κάθε μία από αυτές.
Παρασκευάζοντας σαπούνι με την Ψυχρή Μέθοδο
Η ψυχρή μέθοδος είναι, όπως λέει και η ονομασία της, μια τεχνική παρασκευής σαπουνιού κατά την οποία δεν απαιτείται θέρμανση των ελαίων. Όπως και στις άλλες μεθόδους, περιλαμβάνει γαλακτωματοποίηση ελαίων και διαλύματος καυστικής σόδας για να ξεκινήσει η χημική αντίδραση γνωστή ως σαπωνοποίηση. Έτσι λοιπόν, σε αντίθεση με την παρασκευή σαπουνιού με την θερμή μέθοδο, η οποία χρησιμοποιεί εξωτερική θερμότητα για να επιταχύνει τη σαπωνοποίηση, η ψυχρή μέθοδος βασίζεται αποκλειστικά στη θερμότητα που παράγεται από την χημική αντίδραση της σαπωνοποίησης. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει μεγαλύτερη προσαρμογή και οδηγεί σε ένα πιο ομαλό, πιο εκλεπτυσμένο προϊόν.
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία παρασκευής σαπουνιού, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια. Η κατασκευή σαπουνιού περιλαμβάνει το χειρισμό καυστικής σόδας (υδροξείδιο του νατρίου), μια καυστική ουσία που, όταν έρθει σε επαφή με νερό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτος. Τα γάντια, τα γυαλιά και η ενδυμασία με μακριά μανίκια είναι απαραίτητα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας αερίζεται καλά ή εκτελέστε την παρασκευή του διαλύματος καυστικής σόδας σε ανοιχτό χώρο.
Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:
Ψηφιακή ζυγαριά: Η ακρίβεια είναι ζωτικής σημασίας και όλα τα συστατικά πρέπει να ζυγίζονται με προσοχή.
Ανθεκτικά στη θερμότητα μπολ (τύπου pyrex): Για την ανάμειξη της καυστικής σόδας με το νερό.
Μπλέντερ με ραβδί (ραβδομπλέντερ): Για ανάμειξη του διαλύματος καυστικής σόδας και ελαιολάδου ώστε να φτάσει στην επιθυμητή κρεμώδη υφή, το λεγόμενο «trace» ή αλλιώς «ίχνος».
Καλούπι σαπουνιού: Για να τοποθετήσετε το σαπούνι καθώς αυτό ωριμάζει ώστε να πάρει το τελικό του σχήμα.
Θερμόμετρο: Για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του διαλύματος καυστικής σόδας και των ελαίων.
Η λίστα των συστατικών σας θα περιλαμβάνει:
Ελαιόλαδο: Ο πρωταγωνιστής της παράστασης, παρέχοντας ένα απαλό, ενυδατικό αποτέλεσμα.
Απεσταγμένο νερό: Λειτουργεί ως διαλύτης για την καυστική σόδα.
Καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου, NaOH): Το απαραίτητο ενεργό συστατικό για τη σαπωνοποίηση.
Παρασκευή διαλύματος καυστικής σόδας: Ξεκινήστε προσθέτοντας σιγά σιγά την καυστική σόδα στο απεσταγμένο νερό, ποτέ το αντίστροφο. Ανακατεύουμε απαλά καθώς το μείγμα ζεσταίνεται και δημιουργεί αναθυμιάσεις. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, μέχρι να φτάσει ιδανικά περίπου στους 38 με 40 βαθμούς κελσίου.
Συνδυάζοντας τα έλαια: Σε ένα ξεχωριστό δοχείο, μετρήστε και ανακατέψτε το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε μαζί με οποιαδήποτε άλλα λάδια (ή βούτυρα) χρησιμοποιείτε. Ζεστάνετε αυτό το μείγμα μέχρι τα λάδια να φτάσουν περίπου τους 40 βαθμούς κελσίου, διασφαλίζοντας ότι έχουν αναμειχθεί πλήρως.
Γαλακτωματοποίηση: Όταν το διάλυμα καυστικής σόδας φτάσει σε κοντινή θερμοκρασία με το μείγμα λαδιού, ρίξτε αργά το διάλυμα καυστικής σόδας στο λάδι ενώ, παράλληλα, ανακατεύετε με ένα μπλέντερ με ραβδί. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το σημείο όπου το μείγμα αρχίζει να πήζει, όπου και θα διαπιστώσετε ότι το μείγμα αφήνει ίχνος πάνω στο μπλέντερ (το ονομαζόμενο trace).
Προσθέστε υφή, χρώμα και άρωμα: Εάν χρησιμοποιείτε πρόσθετα όπως αιθέρια έλαια, απολεπιστικά ή χρωστικές, ενσωματώστε τα τώρα. Ανακατέψτε ξανά με το μπλέντερ ή με σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν πλήρως όλα τα υλικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε να δημιουργηθούν θύλακες αέρα στο μείγμα.
Τοποθέτηση σε καλούπι και μόνωση: Ρίξτε το μείγμα σε καλούπι ή καλούπια. Για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη σαπωνοποίηση, μονώστε τα καλούπια με πετσέτες, ώστε να διατηρηθεί η ζεστασιά που δημιουργείται από τη χημική αντίδραση της σαπωνοποίησης.
Ωρίμανση: Αφήστε το σαπούνι να δέσει στο καλούπι για 24-48 ώρες πριν το ξεφορμάρετε. Αφαιρέστε το από το καλούπι και κόψτε το σε ομοιόμορφες μπάρες. Αφήστε το σε ξηρό και δροσερό μέρος για 4-6 εβδομάδες. Αυτή η περίοδος είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της σαπουνοποίησης και επιτρέπει στο σαπούνι να σκληρύνει και στο νερό να εξατμιστεί, ενισχύοντας τη μακροζωία και την ποιότητα του σαπουνιού.
Μετά το πέρας των 4-6 εβδομάδων, θα έχετε μια παρτίδα χειροποίητου σαπουνιού ελαιολάδου. Αυτό το σαπούνι δεν θα είναι μόνο μια απόδειξη της τέχνης σας αλλά και ένα υγιεινό, φιλικό προς το δέρμα προϊόν, απαλλαγμένο από τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα που βρίσκονται στα εμπορικά σαπούνια της αγοράς.
Παρασκευάζοντας σαπούνι με την Θερμή Μέθοδο
Η παρασκευή σαπουνιού με τη θερμή μέθοδο επιταχύνει τη διαδικασία σαπωνοποίησης μέσω της εφαρμογής θερμότητας. Σε αντίθεση με την ψυχρή μέθοδο, συνεχίζει να «μαγειρεύει» το σαπούνι, διασφαλίζοντας ότι η καυστική σόδα αντιδρά πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα έλαια, γεγονός που επιτρέπει στο σαπούνι να χρησιμοποιηθεί σχεδόν αμέσως μετά την παραγωγή. Πάλι, όμως, σας συστήνουμε να αφήσετε το σαπούνι για τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε ώστε να σκληρύνει για να μην λιώνει εύκολα και να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η μέθοδος προσφέρει επίσης στον σαπωνοποιό περισσότερο έλεγχο της τελικής υφής και τη δυνατότητα προσθήκης ευαίσθητων συστατικών χωρίς να χάσουν τη δύναμή τους.
Όταν χρησιμοποιείτε την διαδικασία της θερμής μεθόδου (όπως και της ψυχρής), η ασφάλεια παραμένει ζήτημα πρωταρχικής σημασίας. Επαναλαμβάνουμε ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος και πρέπει να φοράτε πάντοτε γάντια, προστατευτικό ρουχισμό που να καλύπτει πλήρως τα χέρια και τον κορμό και μεγάλα γυαλιά ή μάσκες που να προστατεύουν επαρκώς το πρόσωπο. Η εργασία σε εξωτερικό ή καλά αεριζόμενο χώρο είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή εισπνοής των αναθυμιάσεων της καυστικής σόδας.
Για αυτή την μέθοδο θα χρειαστείτε:
Αντικολλητική κατσαρόλα: Το βασικό σκεύος για την εφαρμογή ομοιόμορφης και σταθερής θερμότητας.
Σπάτουλες και κουτάλια που να αντέχουν στην θερμότητα: Για την ανάδευση της σαπωνόμαζας και την μεταφορά του σαπουνιού.
Μπλέντερ με ραβδί (ραβδομπλέντερ): Για να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ψηφιακή ζυγαριά: Απαραίτητη για ακριβείς μετρήσεις.
Ηλεκτρονικό Phμετρο: Για τη μέτρηση του PH του σαπουνιού.
Καλούπι σαπουνιού: Για να διαμορφώσετε σε σωστό σχήμα το τελικό προϊόν σας.
Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν:
Ελαιόλαδο: Το θεμελιώδες λάδι που παρέχει τις καλύτερες ενυδατικές ιδιότητες.
Αποσταγμένο νερό: Ο διαλύτης για την καυστική σόδα.
Καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου ή NaOH): Ο σαπωνοποιητικός παράγοντας. Πρόσθετα (προαιρετικά): Αιθέρια έλαια, βότανα ή χρωστικές για άρωμα και οπτική γοητεία.
Παρασκευή διαλύματος καυστικής σόδας: Προσθέστε σταδιακά την καυστική σόδα σε απεσταγμένο νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Το διάλυμα θα ζεσταθεί σημαντικά (ενδέχεται να ξεπεράσει τους 80 βαθμούς Κελσίου), γι’ αυτό πρέπει το χειριστείτε με ιδιαίτερη προσοχή και να το αφήσετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει ελαφρώς (να φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου περίπου).
Το ελαιόλαδο: Μετρήστε το ελαιόλαδό σας χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή ζυγαριά και προσθέστε το στην κατσαρόλα. Ρυθμίστε το μάτι σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνοντας απαλά το λάδι. Αν επιθυμείτε να προσθέσετε και άλλα έλαια ή φυτικά βούτυρα, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Φροντίστε το τελικό βάρος των λιπαρών ουσιών να παραμένει ακριβώς το ίδιο.
Ανάμειξη της καυστικής σόδας με τα έλαια: Μόλις κρυώσει ελαφρώς το διάλυμα καυστικής σόδας και ζεσταθεί το ελαιόλαδο, προσθέστε σιγά σιγά το διάλυμα καυστικής σόδας στην κατσαρόλα με το λάδι. Ανακατέψτε το μείγμα με ένα μπλέντερ με ράβδο μέχρι να δημιουργήσει «ίχνος», το λεγόμενο «trace», που σημαίνει ότι έχει αρχίσει η διαδικασία της σαπωνοποίησης.
Μαγειρεύοντας το σαπούνι: Με το σαπούνι να αφήνει ίχνος στην σπάτουλα (trace), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως από 30 λεπτά έως 1 ώρα. Το σαπούνι θα περάσει από πολλά στάδια, και τελικά θα γίνει μια κηρώδης, ημιδιαφανής πάστα.
Δοκιμή του pH: Μετά τη διαδικασία μαγειρέματος, ελέγξτε το pH του σαπουνιού για να εξασφαλίσετε πλήρη σαπωνοποίηση. Το pH πρέπει να είναι μεταξύ 8 και 10. Εάν το σαπούνι είναι ακόμα πολύ αλκαλικό, απαιτείται περισσότερος χρόνος μαγειρέματος.
Τελικές πινελιές: Μόλις ψηθεί το σαπούνι και το pH είναι στο επιθυμητό επίπεδο, ήρθε η ώρα να προσθέσετε τυχόν προαιρετικά πρόσθετα. Επειδή το σαπούνι είναι καυτό και τα αιθέρια έλαια μπορεί να εξατμιστούν, προσθέστε τα την τελευταία δυνατή στιγμή πριν το βάλετε στα καλούπια και ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει και πάλι ομοιογενές.
Χύτευση και ρύθμιση: Ρίξτε με κουτάλι ή σπάτουλα το μείγμα ζεστού σαπουνιού στα καλούπια. Δεδομένου ότι το σαπούνι θερμής επεξεργασίας είναι ήδη σαπωνοποιημένο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα, αφού κρυώσει και σκληρύνει. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 24 ώρες, όπου και πρέπει να ξεκαλουπώσετε το σαπούνι και να το κόψετε σε κομμάτια (φέτες), περίπου ίδιου μεγέθους.
Αν λοιπόν βιάζεστε να το χρησιμοποιήσετε, η θερμή μέθοδος σας επιτρέπει την άμεση χρήση του, και τον άμεσο έλεγχο ότι το τελικό προϊόν είναι όπως ακριβώς το θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε 4 με 6 εβδομάδες. Όμως, αν θέλετε να έχετε ένα σαπούνι που δεν θα λιώνει εύκολα και θα διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να περιμένετε τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε.
Μέθοδος Melt & Pour
Η παρασκευή σαπουνιού με την μέθοδο Melt and Pour είναι η ιδανικότερη λύση για τον αρχάριο παρασκευαστή σαπουνιού, και περιλαμβάνει την τήξη προκατασκευασμένων βάσεων σαπουνιού και την προσαρμογή τους με τα αρώματα, τα χρώματα και τα πρόσθετα της επιλογής σας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια εξαιρετική μέθοδο για όσους αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο χωρίς τους κινδύνους και τον κόπο που σχετίζονται με τις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής σαπουνιού.
Ενώ η μέθοδος είναι λιγότερο επικίνδυνη από την ψυχρή και την θερμή μέθοδο, πάλι θα πρέπει να τηρούνται βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, σε μικρότερο όμως βαθμό. Διατηρήστε τον χώρο εργασίας σας καθαρό και να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε το ζεστό σαπούνι για την αποφυγή σοβαρού εγκαύματος. Συνιστώνται γάντια σιλικόνης που φτάνουν μέχρι τον αγκώνα και προστασία ματιών με μεγάλα γυαλιά όταν χειρίζεστε το λιωμένο σαπούνι.
Για να ξεκινήσετε την προσπάθειά σας με την μέθοδο melt and pour, θα χρειαστείτε:
Bάση σαπουνιού (σαπουνόμαζα): Επιλέξτε μια βάση σαπουνιού με ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε ενυδατικές ιδιότητες.
Φούρνος μικροκυμάτων ή μπεν-μαρί (bain marie): Για το λιώσιμο της βάσης του σαπουνιού.
Καλούπι σιλικόνης: Για να διαμορφώσετε το σαπούνι στο τελικό του σχήμα.
Σκεύη ανάδευσης: Για την ανάμειξη πρόσθετων στη λιωμένη βάση σαπουνιού.
Αρωματικά έλαια ή αιθέρια έλαια: Για να προσθέσετε άρωμα στο σαπούνι σας.
Χρωστικές ουσίες: Για να δώσετε στο σαπούνι σας προσωπικότητα και χρώμα.
Αλκοόλ σε μπουκάλι ψεκασμού: Για να αφαιρέσετε τις φυσαλίδες από το καλουπωμένο σαπούνι.
Κοπή και τήξη της βάσης σαπουνιού: Ξεκινήστε κόβοντας τη βάση του σαπουνιού ελαιολάδου σε μικρούς, ομοιόμορφους κύβους για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη τήξη. Χρησιμοποιώντας φούρνο μικροκυμάτων, λιώστε απαλά τους κύβους σαπουνιού μέχρι να ρευστοποιηθούν πλήρως.
Προσθήκη προσωπικής πινελιάς: Μόλις λιώσει, μπορείτε να φέρετε το σαπούνι στα δικά σας μέτρα. Προσθέστε τα αρώματα, τις χρωστικές και οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα, όπως απολεπιστικά ή βότανα που έχετε επιλέξει. Ανακατέψτε απαλά για να αποφύγετε τη δημιουργία φυσαλίδων αέρα.
Ρίχνοντας το σαπούνι στο καλούπι: Ρίξτε προσεκτικά το μείγμα του λιωμένου σαπουνιού στα καλούπια σας. Εάν σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, ψεκάστε την ελαφρά με οινόπνευμα για να εξαφανιστούν.
Ωρίμανση του σαπουνιού (σαπουνοποίηση): Αφήστε το σαπούνι να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Αντισταθείτε στην επιθυμία να επισπεύσετε τη διαδικασία ψύξης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση ή ρηγμάτωση και να επηρεάσει τη διαύγεια του σαπουνιού σας.
Ξεκαλούπωμα και συσκευασία: Μόλις σταθεροποιηθεί, απελευθερώστε απαλά το σαπούνι σας από τα καλούπια. Τυλίξτε τις πλάκες σαπουνιού σας σε πλαστική μεμβράνη ή χαρτί κεριού για να τις προστατέψετε από την υγρασία και να διατηρήσετε το άρωμα αναλλοίωτο.
Η μέθοδος melt and pour προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μια ασφαλής και διασκεδαστική δραστηριότητα για άτομα όλων των ηλικιών, απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Επιπλέον, η ευελιξία της μεθόδου επιτρέπει ατελείωτη δημιουργικότητα σε υφές, σχήματα, χρώματα και αρώματα.
Σημαντικές συμβουλές για να κάνετε το καλύτερο χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου
Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν επιλέξετε για να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι με ελαιόλαδο, πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα:
- Πάντα να μετράτε τα συστατικά με βάση το βάρος και όχι τον όγκο, για μεγαλύτερη ακρίβεια.
- Σημασία έχει η ποιότητα του ελαιολάδου. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει πλουσιότερη υφή και πιο θρεπτικό για το δέρμα σαπούνι.
- Να έχετε υπομονή. Όσο περισσότερο αφήσετε το σαπούνι να σκληρύνει, τόσο καλύτερη γίνεται η ποιότητά του και τόσο περισσότερο αργεί να λιώσει.
Πλέον έχετε στα χέρια σας έναν λεπτομερή οδηγό για να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο σαπούνι ελαιόλαδου. Η διαδικασία είναι αρχικά πολύπλοκη, όταν όμως την επαναλάβετε για 2η ή 3η φορά θα σας φανεί αρκετά απλή. Εκτός αυτού, θα έχετε φτιάξει ένα απαραίτητο προϊόν καθημερινής χρήσης με τα ίδια σας τα χέρια, κάτι που θα σας γεμίσει με ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Δοκιμάστε το και ίσως ανακαλύψετε ένα νέο και χρήσιμο χόμπι για τον ελεύθερο χρόνο σας που θα συμβάλλει στην υγεία του δέρματός σας, δίνοντάς σας, παράλληλα την γνώση και ευχαρίστηση της δημιουργίας χειροποίητου σαπουνιού!
Η ιστορία του σαπουνιού εν συντομία
Αφού ολοκληρώσαμε το πρακτικό κομμάτι της παρασκευής σαπουνιού, ας κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι πίσω στο χρόνο.
Η σαπωνοποιία (δηλαδή η παραγωγή σαπουνιού) είναι μια αρχαία τέχνη που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, εξελισσόμενη στη διαδρομή της μέσα από διάφορους πολιτισμούς. Μεταξύ των διαφόρων τύπων σαπουνιού, το σαπούνι ελαιολάδου κατέχει την φήμη για την απαλότητα και τις θρεπτικές του ιδιότητες, και όχι άδικα. Φημισμένο για τον πλούτο του σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, το ελαιόλαδο μεταμορφώνεται σε μια πολυτελή πλάκα σαπουνιού που είναι ιδανική για ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες.
Το σαπούνι ελαιόλαδου, ή «σαπούνι Καστίλλης», προέρχεται από την περιοχή της Καστίλλης στην Ισπανία. Οι Μαυριτανοί εισήγαγαν το σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους τον 8ο αιώνα και κέρδισε γρήγορα φήμη σε όλη την Ευρώπη για την κορυφαία ποιότητά του. Σε αντίθεση με τα σαπούνια με βάση το ζωικό λίπος που ήταν κοινά στη Βόρεια Ευρώπη, το σαπούνι Καστίλλης ήταν μοναδικό για την αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου και τα σημαντικά του οφέλη στην υγεία και την νεανική εμφάνιση του δέρματος.
Στις μέρες μας, το ελαιόλαδο αποτελεί συστατικό των χειροποίητων σαπουνιών πολυτελείας, αφού θεωρείται premium προϊόν από όσους εκτιμούν την ποιότητά του και αρνούνται να καταφύγουν στις φθηνές λύσεις των βιομηχανοποιημένων σαπουνιών της αγοράς.