Η Μεσογειακή δίαιτα θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ένα από τα βασικά της συστατικά είναι το ψάρι, που συνιστάται να καταναλώνεται μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα. Το βιολογικό λαβράκι είναι ένα ψάρι που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει σημαντική θέση στο τραπέζι μας. Τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά και, ευτυχώς, μπορεί κανείς να το βρει εύκολα και παντού και το κυριότερο, σε πολύ προσιτή τιμή.
Το βιολογικό λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας
Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που ζει στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Έχει ασημί χρώμα με τη ράχη του να είναι λίγο πιο σκούρα από την κοιλιά του. Είναι ένα ψάρι κυνηγός που τρέφεται κυρίως με μικρότερα ψάρια και μαλάκια. Για τον λόγο αυτό θα ακούσουμε να το ονομάζουν και «λύκο». Η αρχαία Ελληνική του ονομασία ήταν λάβραξ και το αποκαλούσαν επίσης «δικέντραρχο» επειδή έχει στη ράχη του δύο πτερύγια. Αυτές οι δύο λέξεις του έδωσαν και την επιστημονική του ονομασία Dicentarchus lavrax.
Το μήκος του κυμαίνεται συνήθως από 40 έως 60 εκατοστά και ζυγίζει από 300 γραμμάρια έως και 7 κιλά. Κάποιες φορές μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο σε μήκος και να ζυγίζει μέχρι και 15 κιλά. Όσο για την ηλικία του, μπορεί να ζήσει εώς και 15 χρόνια.
Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που μπορεί άνετα να αντέξει σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας. Είναι, δηλαδή, ευρύθερμο. Επίσης είναι ευρύαλο, που σημαίνει ότι μπορεί κάλλιστα να αντέξει και σε μεγάλες αλλαγές αλατότητας του νερού, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ζει το ίδιο άνετα και σε υφάλμυρα νερά. Θα το βρούμε κυρίως σε παράλια ύδατα και σε βάθος όχι μεγαλύτερο των 100 μέτρων.
Το λαβράκι είναι ένα από τα ψάρια που εκτρέφονται σε ιχθυοτροφεία. Φυσικά, υπάρχουν και βιολογικά ιχθυοτροφεία που εκτρέφουν λαβράκια. Τα πλεονεκτήματα των βιολογικών λαβρακιών είναι πολλά.
Πρώτα απ’ όλα, όπως όλα τα λαβράκια, έτσι και τα βιολογικά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν έναν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας μας. Επιπλέον, τα βιολογικά λαβράκια μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που είναι ελεγχόμενο. Οι εκτροφείς διασφαλίζουν για τα ψάρια τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε έναν χώρο καθαρό και απαλλαγμένο από βλαβερές ουσίες όπως βαρέα μέταλλα. Επίσης, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τροφή των ψαριών. Φροντίζουν η τροφή αυτή να προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες και, φυσικά, να μην περιέχει μεταλλαγμένες ουσίες. Έτσι διασφαλίζεται η καλή ποιότητα του βιολογικού λαβρακιού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το βιολογικό λαβράκι εκτροφείου είναι απαλλαγμένο από υδράργυρο, μόλυβδο και κάδμιο. Αυτά είναι και τα βαρέα μέταλλα που μπορούν να βρεθούν σε άλλα ψάρια και κυρίως αυτά της ανοιχτής θαλάσσης. Επίσης, ο τρόπος εκτροφής του κάνει το βιολογικό λαβράκι ένα ψάρι πολύ νόστιμο με εξαιρετικής ποιότητας κρέας.
Το βιολογικό λαβράκι είναι από τα λεγόμενα παχιά ψάρια. Περιέχει μεγάλες ποσότητες Ω3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα, στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Όπως όλα τα ψάρια, έτσι και το βιολογικό λαβράκι είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι όχι μόνο μία βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά αποτελούν και τα δομικά υλικά των ιστών.
Βιταμίνες και ειδικά του συμπλέγματος Β, θα βρούμε άφθονες στα βιολογικά λαβράκια. Η νιασίνη (B3), η ριβοφλαβίνη (B2), η θειαμίνη (B1), η πυριδοξίνη (Β6) και η Β12 είναι μερικές από αυτές. Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις βασικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη σύνθεση του DNA. Ακόμα βοηθά στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τέλος, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η νιασίνη, άλλη μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα κρατά σε χαμηλά επίπεδα την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Βοηθά ακόμα και στην επιδιόρθωση του DNA.
Η ριβοφλαβίνη, αποκαλούμενη και Β2, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA και στα κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνεται η πρόωρη γήρανση. Ακόμα, βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η βιταμίνη αυτή, μαζί με την Β12, είναι σημαντική για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η βιταμίνη Β6 που θα βρούμε στο βιολογικό λαβράκι είναι μία επιπλέον βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βοηθά ακόμα στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών δίνοντας έτσι ενέργεια στον οργανισμό. Τέλος, βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η θειαμίνη είναι άλλη μία πολύ βασική βιταμίνη του συμπλέγματος Β που θα βρούμε στο βιολογικό λαβράκι. Συμμετέχει και αυτή στον μεταβολισμό των τροφών και στην παραγωγή ενέργειας. Όταν ο μεταβολισμός των τροφών γίνεται σωστά και σε σωστό χρόνο (δηλαδή ούτε πολύ αργά αλλά ούτε και πολύ γρήγορα) ο οργανισμός μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά τους. Έτσι χρειαζόμαστε να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες τροφής. Τι καλύτερο, λοιπόν, για τη δίαιτα; Η θειαμίνη βοηθά επίσης και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και μαζί με την Β6 βοηθά και το νευρικό σύστημα να παραμένει υγιές και να λειτουργεί σωστά.
Το βιολογικό λαβράκι είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Α βοηθά την όραση. Φυσικά δεν μας βοηθά να βλέπουμε στο σκοτάδι ούτε και επαναφέρει βλάβες της όρασης, όπως λανθασμένα μας άφηναν να πιστεύουμε όταν ήμασταν μικροί, αλλά βοηθά στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Βοηθά επίσης στην καλή υγεία των οστών και του δέρματος, ακόμα και των μαλλιών. Η βιταμίνη Α συμβάλει μέχρι και στην αντιμετώπιση του καρκίνου των πνευμόνων.
Στο βιολογικό λαβράκι θα βρούμε ακόμα σελήνιο και φώσφορο σε αρκετά μεγάλα ποσοστά, καθώς και μαγνήσιο, αν και σε μικρότερες ποσότητες. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο με πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Ειδικά σε συνεργασία με την βιταμίνη Ε, που τη βοηθά να απορροφηθεί από τον οργανισμό, αποτελούν από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά.
Ο φώσφορος είναι ένα από τα βασικά στοιχεία τα οποία βοηθούν στον σχηματισμό του DNA και του RNA, καθώς και της μεμβράνης των κυττάρων. Τέλος, το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο που βοηθά στη σύνθεση των πρωτεϊνών και διασφαλίζει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παραχθεί επαρκής ενέργεια και να μειωθεί η αίσθηση της κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα, το μαγνήσιο βοηθά τον οργανισμό να εξισορροπήσει τους ηλεκτρολύτες. Σαν αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι η εξάλειψη των ημικρανιών και η καλή ψυχολογική διάθεση. Επίσης το μαγνήσιο βοηθά στην καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος και στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών.
Ακόμη μία ευεργετική ιδιότητα του βιολογικού λαβρακιού είναι η συμβολή τους στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η απορρόφηση των τροφών γίνεται πιο αποτελεσματική με αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας χωρίς την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει ακόμα και στη δίαιτα, αρκεί να μην συνοδεύεται από πολλές σάλτσες, που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζονται για να ενισχύσουν τη γεύση αυτού του τόσο νόστιμου ψαριού.
Βιολογικό λαβράκι θα βρούμε να πωλείται στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, στις βιολογικές λαϊκές αγορές, καθώς και στα σούπερ μάρκετ. Επίσης μπορούμε να αγοράσουμε βιολογικά λαβράκια και σε επιλεγμένα και πιστοποιημένα ιχθυοπωλεία. Η τιμή του δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Θα το βρούμε γύρω στα 21 ευρώ το κιλό, αν και ανάλογα με το κατάστημα και την περιοχή η τιμή αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί. Μπορεί το βιολογικό λαβράκι να μην είναι από τα πιο φθηνά ψάρια, είναι όμως πρώτης ποιότητας.
Το βιολογικό λαβράκι είναι ένα εκλεκτό ψάρι που μπορεί να μαγειρευτεί με ποικίλους τρόπους. Υπάρχουν πολλές νόστιμες συνταγές, τόσο παραδοσιακές όσο και πιο μοντέρνες, ακόμα και γκουρμέ.
Λαβράκι στη σχάρα αλλά και στο φούρνο με πατάτες ή λαχανικά είναι πάντα νόστιμες επιλογές. Το λαβράκι γίνεται επίσης πολύ νόστιμο και στη λαδόκολλα, τηγανητό ακόμα και κρασάτο. Μία πολύ σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει πλήθος από πρωτότυπες και νόστιμες ιδέες.
Το λαβράκι είναι ψάρι με πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει πολλές βιταμίνες, ειδικά του συμπλέγματος Β, Ω3 λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για τη σωστή λειτουργία του.
Η κατανάλωση του λαβρακιού στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, διαφόρων χρόνιων ασθενειών και στη διατήρηση της καλής υγείας ολόκληρου του οργανισμού. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα έχουν επίδραση όχι μόνο στο δέρμα μας, στην όρασή μας, στον σκελετό μας και στα δόντια μας, αλλά και στην ίδια την ψυχολογία μας. Ακόμα και για δίαιτα είναι ιδανικό, αρκεί να μην συνοδεύεται από περιττές σάλτσες.
Τα βιολογικά λαβράκια, όμως, έχουν πολλά περισσότερα οφέλη. Στις βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τροφή και στο περιβάλλον που μεγαλώνουν τα λαβράκια. Απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα, χημικά και άλλες βλαβερές ουσίες, το πιστοποιημένο βιολογικό λαβράκι είναι διπλά ωφέλιμο. Από τη μία μας δίνει μόνο θρεπτικά στοιχεία και από την άλλη είναι και πιο νόστιμο σε σύγκριση με πολλά άλλα ψάρια.
Με δύο λόγια, αν και το βιολογικό λαβράκι δεν είναι από τα φθηνά ψάρια, τα οφέλη που μας προσφέρει είναι τόσα πολλά, που αξίζει να το ενσωματώσουμε στην διατροφή μας.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού