Search
Close this search box.
Βιολογικό μέλι

Βιολογικό μέλι

Είναι σαφής η στροφή της Ελληνικής αγοράς προς το βιολογικό μέλι, που κερδίζει γρήγορα έδαφος στην ήδη απαιτητική αγορά του μελιού. Είναι τροφή πλούσια σε θερμίδες και σάκχαρα (υδατάνθρακες), με μοναδικά υπέροχο άρωμα, υφή και γεύση.

Διατροφική αξία βιολογικού μελιού

Η θρεπτική αξία του βιολογικού μελιού και οι ιδιότητες (χρώμα μελιού, πυκνότητα, άρωμα, γεύση και βιταμίνες) εξαρτώνται από τον τύπο του μελιού, δηλαδή από την χλωρίδα της περιοχής παραγωγής και την μέθοδο συλλογής του.

Από την αρχαιότητα, το μέλι θεωρούταν αγαθό ωφέλιμο, πολύτιμο και ένδειξη πλούτου και ευημερίας. Παρά την σημαντική αύξηση της παραγωγής του στις μέρες μας και την εύκολη εύρεσή του, η εικόνα αυτή δεν μας έχει εγκαταλείψει.

Τί είναι όμως αυτό που καθιστά το μέλι τόσο θρεπτικό; Αν κοιτάξει κάποιος τον πίνακα με τα θρεπτικά συστατικά του (βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνη …) μάλλον θα απογοητευτεί. Όχι μόνο δείχνει να είναι από τις διατροφικά φτωχότερες τροφές, αλλά συγκεντρώνει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, αφού περιέχει σάκχαρα σε μεγάλο ποσοστό.

Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν είναι σαφείς, όμως η εικόνα δείχνει να ξεκαθαρίζει με τον χρόνο. Φαίνεται ότι αυτό που κάνει το μέλι ωφέλιμο (και μιλάμε πάντα για το αγνό, γνήσιο και ανόθευτο μέλι, δηλαδή χωρίς επεξεργασία, χωρίς συντηρητικά και άλλα πρόσθετα) είναι ο μοναδικός συνδυασμός αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά, περιέχονται σε όλα τα είδη μελιού (πευκόμελο, ανθόμελο, ελάτης, θυμαρίσιο, ακακίας κ.λπ.) απλά σε διαφορετική αναλογία.

Ουσιαστικά, η αντιοξειδωτική δράση του μελιού φάνηκε να είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης δραστηριότητας ενός ευρέως φάσματος ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων φαινολών, πεπτιδίων, οργανικών οξέων, ενζύμων, προϊόντων που ενισχύουν την «Αντίδραση Maillard» και ενδεχομένως άλλων δευτερευόντων συστατικών. Οι φαινόλες συμβάλλουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του μελιού αλλά δεν ήταν αποκλειστικά υπεύθυνες γι’ αυτό.

Παραγωγή Βιολογικού Μελιού

Ελληνικό μέλι και περιοχές παραγωγής

Το ελληνικό βιολογικό μέλι ξεχωρίζει για την ανώτερη γεύση του, την ποιότητά του αλλά και τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Η επιτυχία του ελληνικού οργανικού μελιού είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των μελισσών, της αγάπη των μελισσοκόμων και του μοναδικού συνδυασμού φυτών και βοτάνων που προσφέρει η ελληνική χλωρίδα.

Η ελληνική μελισσοκομία έχει ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων και η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι πως διαθέτει τις περισσότερες κυψέλες ανά στρέμμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα μελίσσια στην Ελλάδα παράγουν το πιο γευστικό μέλι στον κόσμο, κάτι το οποίο έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες, την πληθώρα μελισσοκομικών φυτών, το άπλετο ελληνικό φως και την μικρή επέμβαση του ανθρώπου στην παρθένα φύση.

Ποιοτικό βιολογικό μέλι παράγεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και διατίθεται προς χονδρική πώληση είτε από τους ίδιους τους μελισσοκόμους είτε σε καταστήματα βιολογικών για λιανική σε συσκευασία που πιστοποιεί τη βιολογική προέλευσή του. Οι τιμές του μελιού εξαρτώνται από την περιοχή που αυτό παράγεται και την μελισσοκομική παραγωγή που υπήρξε τη συγκεκριμένη χρονιά. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως το πιο ακριβό μέλι παράγεται στην Αυστραλία και πωλείται προς 220€ /κιλό και είναι το γνωστό μέλι Manuka.

Οι περιοχές της Ελλάδας που είναι γνωστές για την παραγωγή τους σε μέλι είναι το Πήλιο, ο Βόλος, η Αττική, η Ήπειρος, οι Κυκλάδες (Τήνος, Νάξος), η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, το Άγιο Όρος και πολλές άλλες. Η βλάστηση που υπάρχει σε κάθε περιοχή είναι και αυτή που καθορίζει το είδος του μελιού που παράγεται. Έτσι, το θυμαρίσιο μέλι της Κύθνου ή των Κυθήρων, το πευκόμελο και το μέλι ελάτου του Μαινάλου είναι ονομαστά σε όλη την Ελλάδα.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη χώρα προέλευσης του μελιού, μιας και πλέον στην αγορά θα βρούμε προς πώληση βιολογικό μέλι Βουλγαρίας το οποίο διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή. Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί πως το μέλι αυτό είναι χαμηλότερης ποιότητας και συχνά είναι νοθευμένο. Θα πρέπει, ως καταναλωτές, να είμαστε αφυπνισμένοι και να μην μας δελεάζει οποιαδήποτε προσφορά σε χαμηλό κόστος.

Είδη μελιού

Το άθερμο βιολογικό μέλι μπορούμε να το χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στο ανθόμελο και στο μέλι μελιτώματος. Το ανθόμελο παράγεται από το νέκταρ διαφόρων ανθέων, ενώ το μέλι μελιτωμάτων από το μελίτωμα που παράγουν κοκκοειδή έντομα που βρίσκονται σε δασικά δέντρα όπως το πεύκο, η ελάτη ή η βελανιδιά. Ο τρύγος μελιού, στο ποιοτικό ακατέργαστο μέλι, γίνεται από τον μελισσοκόμο προσεκτικά και χωρίς βία. Στη συνέχεια συσκευάζεται κατάλληλα ώστε στον καταναλωτή να φτάσει το καλύτερο τελικό προϊόν. Το μέλι ανθέων μπορεί να προέρχεται από το νέκταρ μόνο ενός άνθους ή από την ανάμειξη μελιού διαφόρων ανθέων.

Μία σημαντική ιδιότητα του μελιού είναι η κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση ή ζαχάρωση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία χαρακτηρίζει σχεδόν κάθε είδος μελιού και κατά την οποία από ρευστό γίνεται στερεό. Η κρυστάλλωση εξαρτάται από την περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Το ζαχαρωμένο μέλι ρευστοποιείται αν το τοποθετηθεί σε μπεν μαρί.

Μέλι ανθέων

Θυμαρίσιο μέλι
Θεωρείται ένα από τα γευστικότερα ελληνικά μέλια και παράγεται κυρίως στα ελληνικά νησιά. Το  χρώμα του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που παράγεται, παραμένει όμως στους τόνους του κεχριμπαριού. Κρυστάλλωνει μέσα σε 6 – 18 μήνες από την παραγωγή του. Το καλοκαιρινό αυτό βιολογικό μέλι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και συνιστάται για την πρόληψη παθήσεων του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Ονομαστό είναι το μέλι θυμαριού Κρήτης, Κύθνου, Κυθήρων, Κυκλάδων (ιδιαιτέρως της Αμοργού) και Καλύμνου.

Μέλι από ρείκι
Παράγεται από το νέκταρ του φυτού ρείκι που βρίσκουμε κυρίως στις ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας. Με σκούρο ξανθό χρώμα το οποίο γίνεται κοκκινωπό καθώς περνάει ο καιρός, φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Το μέλι ερείκης αφήνει μια γήινη έντονη γεύση η οποία μας ταξιδεύει γευστικά στα βάθη του δάσους. Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα μέσα σε 1 – 3 μήνες. Γευστικό ρεικόμελο ή άναμα είναι αυτό της Ικαρίας.

Μέλι πορτοκαλιάς
Ένα ιδιαίτερα γευστικό και αρωματικό μέλι που κρυσταλλώνει όμως εύκολα (1-2 μήνες). Το  ξανθό μέλι πορτοκαλιάς με την κρυστάλλωση μπορεί να γίνει σχεδόν άσπρο. Για να διατηρήσει το μέγιστο της θρεπτικής του αξίας πρέπει να καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τις άριστες γευστικές και ποιοτικές ιδιότητες είναι γνωστό το μέλι πορτοκαλιάς Ηπείρου.

Μέλι καστανιάς
Βιολογικό μέλι καστανιάς με έντονο άρωμα και ελαφριά πικρή γεύση. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως κρυσταλλώνει αργά (1-2 χρόνια). Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, ενώ το χρώμα του διαφέρει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Ονομαστό είναι το μέλι καστανιάς Πηλίου, Κισσάβου – Λάρισας και Εύβοιας.

Μέλι κουμαριάς
Ένα σκουρόχρωμο υπόπικρο μέλι το οποίο είτε το λατρεύεις είτε το μισείς. Είναι ιδανικό για τους διαβητικούς μιας και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ακόμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών. Κρυσταλλώνει μέσα σε 2 – 4 μήνες. Γνωστό είναι το μέλι κουμαριάς Αρκαδίας.

Μέλι μελιτωμάτων ή μέλι δάσους

Μέλι πεύκου
Το ελληνικό βιολογικό μέλι πεύκου θεωρείται ένα από τα πιο εύγευστα στον κόσμο. Έχει έντονη γεύση χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό. Το πευκόμελο ανήκει στην κατηγορία μελιού που δεν κρυσταλλώνει. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο και πιο σκούρο σε σχέση με το θυμαρίσιο. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, ενδεικνύεται για όσους έχουν διαβήτη. Γνωστό είναι το μέλι πεύκου Θάσου και Χαλκιδικής.

Μέλι βελανιδιάς
Το μέλι δρυός είναι ένα ιδιαίτερα δυσεύρετο μέλι με σχεδόν μαύρο χρώμα το οποίο κρυσταλλώνει δύσκολα. Η δρυς προσδίδει σε αυτό ιδιαίτερη αντιοξειδωτική δράση.

Μέλι ελάτου
Ένα ιδιαίτερα παχύρευστο, ορεινό μέλι με έντονη γεύση το οποίο χάρη στη μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα κρυσταλλώνει δύσκολα. Το χρώμα του είναι μελί και διαφέρει ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Χαρακτηριστικό είναι το μέλι ελάτου Βυτίνας στο εσωτερικό του οποίου δημιουργούνται αποχρώσεις το κρεμ και έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ με την ονομασία “μέλι ελάτης Μαινάλου – βανίλια”.  Είναι πολύ θρεπτικό μιας και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Το μέλι ελάτης παράγεται σε ορεινές περιοχές της χώρας μας όπως στο νομό Τρικάλων και Αρκαδίας.

Άλλα σπάνια είδη μελιού που μπορεί κανείς να βρει στη βιολογική αγορά στην Αθήνα αλλά και αλλού είναι το μέλι οξιάς, λεβάντας, φασκόμηλου, ακακίας, ευκαλύπτου ή ρίγανης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους βιολογικά είδη μελιού τα οποία περιέχουν ξηρούς καρπούς, κρόκο Κοζάνης, κανέλα, ταχίνι, κηρήθρα και πολλά άλλα. Τα μέλια αυτά αποκτούν ιδιαίτερη γεύση και πρόσθετες θρεπτικές αξίες ανάγοντας την κατανάλωσή τους σε μια γευστική πανδαισία.

Άλλα βιολογικά μελισσοκομικά προϊόντα τα οποία μπορούμε να βρούμε τόσο σε καταστήματα βιολογικών ειδών όσο και στο διαδίκτυο είναι η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και η γύρη.

Παραγωγή μελιού

Η ελληνική μελισσοκομική παράδοση έχει τις απαρχές στην αρχαία Ελλάδα, μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Υπολογίζεται πως στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 15.000 παραγωγοί μελιού οι οποίοι διαθέτουν περίπου 1.200.000 κυψέλες. Οι παραγωγοί ακολουθούν μια νομαδική μορφή μελισσοκομίας κατά την οποία η κάθε κυψέλη μεταφέρεται ανάλογα με την εποχή προς αναζήτηση κατάλληλης ανθοφορίας για την παραγωγή μελιού ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η συνολική παραγωγή μελιού στην Ελλάδα ανέρχεται στους 14.000 – 16.000 τόνους.

Η διαδικασία παραγωγής ξεκινάει με τον τρύγο του μελιού και όταν πλέον οι κερήθρες έχουν αδειάσει, το μέλι αυτό τοποθετείται σε ειδικά βαρέλια, όπου φιλτράρονται τα ξένα σώματα όπως το κερί και η γύρη. Στη συνέχεια μεταγγίζεται σε μεγάλα ανοξείδωτα βαρέλια όπου γίνεται η ωρίμανση του μελιού. Από εκεί συσκευάζεται στην τελική του συσκευασία και διατίθεται προς πώληση.

Ποιοτικό μέλι παράγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ονομαστά για τις ανώτερες γευστικές τους ιδιότητες είναι είδη μελιού από την Καλαμάτα, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Επίσης σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουμε το μέλι Ολύμπου, Σκοπέλου, Ρόδου, Χανίων, Ταϋγέτου και Υμηττού. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως πως αξιόλογο ως προς τις γευστικές αλλά και τις θρεπτικές ιδιότητες μέλι παράγεται σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

Οι μελισσοπαραγωγοί στη χώρα μας είναι οργανωμένοι σε συλλόγους για την καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους. Από τους πιο γνωστούς είναι ο σύλλογος μελισσοκόμων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Μέλι και υγεία

Το μέλι είναι ένα από τα λίγα προϊόντα όπου η λαχταριστή γλυκιά γεύση συνδέεται με μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών για την υγεία μας. Η ημερήσια κατανάλωση μελιού προσφέρει στον οργανισμό μας ευεξία και ταυτόχρονα προστασία από διάφορες ασθένειες. Τα ευχάριστα νέα είναι πως ο θαυμαστός κόσμος του μελιού είναι διαθέσιμος για όλους, παιδιά, ενήλικες ακόμα και για άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης! Μόνο στα βρέφη δε συστήνεται η κατανάλωση μελιού μιας και η χλωρίδα του εντέρου τους δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο ακατέργαστο μέλι.

Ο βήχας, το κρυολόγημα και οι πονόλαιμος είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με φυσικό τρόπο, με μια κουταλιά μέλι το οποίο έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τον λαιμό. Έρευνες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωση μελιού δρα προληπτικά στην εμφάνιση ασθενειών που συνδέονται με την καρδιά και το νευρικό σύστημα ενώ τονώνει το ανοσοποιητικό μας. Οι ευεργετικές ιδιότητες φαίνεται πως δεν έχουν τέλος αφού όλο και περισσότερες ιατρικές έρευνες ρίχνουν το φως στις αντικαρκινικές του ιδιότητες και την αντιμετώπιση του καρκίνου, κάτι που οφείλεται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και τις πολλές φυτικές ίνες που περιέχει.

Επιλέξτε το κατάλληλο μέλι για διαβητικούς ή μέλι για το στομάχι προσφέροντας στον οργανισμό σας έναν φυσικό τρόπο απόλαυσης και άμυνας. Ο συνδυασμός του μελιού με κανέλα και λεμόνι φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερίνης ενώ συστήνεται η κατανάλωσή του και σε περίπτωση διάρροιας.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός προσφέρουν τις ομορφότερες στιγμές σε κάθε μητέρα, παράλληλα όμως το έμβρυο αυξάνει τις ανάγκες για βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Το βιολογικό μέλι και ιδιαίτερα το μέλι ερείκης και ελάτου εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Το μέλι δεν είναι μόνο υπερτροφή αλλά χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο μασάζ και σε κρέμες περιποίησης – ομορφιάς. Το μέλι περιέχει όλες τις απαραίτητες ουσίες και συστατικά για να τονώσουν και να δώσουν λάμψη στο δέρμα μας. Μπορούμε εύκολα και με χαμηλό κόστος να φτιάξουμε μόνοι μας κρέμες για το πρόσωπο και για τα μαλλιά από βιολογικό μέλι.

Για να έχετε τη μέγιστη ωφέλεια από τα συστατικά του μελιού θα πρέπει να καταναλώνετε το σωστό είδος βιολογικού μελιού για το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Πάντως οι περισσότεροι επιστήμονες συστήνουν πως μια σωστή δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει το μέλι. Ταυτόχρονα όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως η υπερβολική κατανάλωση μελιού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Συνταγές με μέλι, ζαχαροπλαστική

Από αρχαιοτάτων χρόνων  το βιολογικό μέλι χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως γλυκαντικό και μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη πολύ εύκολα. Τα οφέλη από τη χρήση μελιού αντί για ζάχαρη είναι πολλά: λιγότερες θερμίδες, φυσικό προϊόν με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και το πιο σημαντικό, πολύ πιο νόστιμο!

Για μια επιτυχημένη συνταγή διαλέγουμε ένα μέλι που να μην έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση και αφού είναι πιο γλυκό χρειάζεται λιγότερη ποσότητα σε σχέση με τη ζάχαρη. Επιπλέον μειώνουμε τα υγρά στη συνταγή μας κατά 1/5, προσθέτουμε λίγη σόδα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κατά 15°C. Μπορεί το κόστος του γλυκού να αυξάνεται όμως το τελικό αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει. Η ιδιαίτερη γεύση που προσδίδει το μέλι το κάνει πιο γευστικό ενώ οι ιδιότητες που έχει πιο υγιεινό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η υψηλή θερμοκρασία μειώνει την θρεπτική αξία του μελιού. Αν, λοιπόν, θέλετε να απολαύσετε το μέλι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επιλέξτε να το χρησιμοποιήσετε σε σύνταγές που δεν απαιτείται ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ας δούμε ποιοί παράγοντες διαμορφώνουν την αγορά του μελιού και γιατί είναι τόσο ανταγωνιστική.

Η βιολογική πιστοποίηση

Όταν δείτε για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων αλλά και στα σούπερ μάρκετ την υψηλή τιμή του βιολογικού μελιού, θα αναρωτηθείτε τι είναι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα είδη μελιού που να την δικαιολογεί.

Με μία γρήγορη έρευνα, θα ανακαλύψετε ότι για το πιστοποιημένο βιολογικό μέλι, οι παραγωγοί πρέπει να πληρούν μία σειρά από πρότυπα βιολογικής παραγωγής και συνθήκες κατά τη διάρκεια της παραγωγής μελιού. Οι προδιαγραφές καθορίζονται από την νομοθεσία και τους οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Περιλαμβάνουν την πηγή του νέκταρ, την καλλιέργεια και τη διαχείριση των μελισσών, την διαδικασία εξαγωγής του μελιού, την μεταφορά, την θερμοκρασία επεξεργασίας και τα υλικά συσκευασίας.

Πρόκειται για μια συνολική διαδικασία τόσο χρονοβόρα και επίπονη, που αναγκάζει τον παραγωγό να αυξήσει την τιμή ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Το βιολογικό και το συμβατικό μέλι διαφέρουν με ποικίλους τρόπους, κυρίως λόγω των διαφορών στις μελισσοκομικές πρακτικές και τους κανονισμούς που διέπουν την παραγωγή του καθενός. Ακολουθούν συνοπτικά οι διαφορές μεταξύ βιολογικού και συμβατικού μελιού.

Μελισσοκομικές πρακτικές

Βιολογικό μέλι: Για να πιστοποιηθεί το μέλι βιολογικό, οι μελισσοκομικές πρακτικές πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα βιολογικά πρότυπα. Αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση βιολογικών πηγών χορτονομής, τη μη χρήση συνθετικών χημικών ή αντιβιοτικών στη διαχείριση των κυψελών και την τήρηση φυσικών μεθόδων μελισσοκομίας. Στη βιολογική μελισσοκομία απαγορεύτεται ρητά η θανάτωση και η όποια κακοποίηση των μελισσών.

Συμβατικό μέλι: Η συμβατική μελισσοκομία μπορεί να χρησιμοποιεί μη βιολογικές πηγές χορτονομής και μπορεί να επιτρέψει τη χρήση ορισμένων χημικών ουσιών και αντιβιοτικών για τη διαχείριση των κυψελών και τον έλεγχο ασθενειών και παρασίτων.

Πηγές τροφών

Βιολογικό μέλι: Οι μέλισσες πρέπει να συλλέγουν νέκταρ κυρίως από φυτά που καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Οι κυψέλες πρέπει να βρίσκονται σε περιοχή όπου η γύρω βλάστηση σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων είναι επίσης βιολογική ή φυσική. Επίσης, η συμπληρωματική διατροφή της μέλισσας οφείλεται να γίνεται μόνο με αποθέματα βιολογικού μελιού και γύρης και σε καμία περίπτωση με γλυκόζη, κάτι που συνηθίζεται στα συμβατικά μελίσσια.

Συμβατικό μέλι: Δεν υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με τις πηγές χορτονομής. Οι μέλισσες μπορούν να συλλέξουν νέκταρ από φυτά που μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με συνθετικά φυτοφάρμακα ή λιπάσματα.

Χρήση αντιβιοτικών και χημικών ουσιών

Βιολογικό μέλι: Η χρήση αντιβιοτικών ή συνθετικών χημικών ουσιών για τη θεραπεία ασθενειών των μελισσών συνήθως απαγορεύεται στη βιολογική μελισσοκομία. Αντίθετα, οι βιολογικοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν συχνά φυσικές μεθόδους για να διατηρήσουν την υγεία της κυψέλης.

Συμβατικό μέλι: Η συμβατική μελισσοκομία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία ασθενειών και χημικών ουσιών για τον έλεγχο των παρασίτων στις κυψέλες.

Επεξεργασία

Βιολογικό μέλι: Η επεξεργασία του βιολογικού μελιού γενικά αποφεύγει την υψηλή θερμότητα και τη βαριά διήθηση για τη διατήρηση των φυσικών ενζύμων, της γύρης και του αρώματος. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία πρέπει επίσης να πληροί τα βιολογικά πρότυπα.

Συμβατικό μέλι: Η συμβατική επεξεργασία μελιού μπορεί να περιλαμβάνει υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο επιθετικό φιλτράρισμα, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει ευεργετικά συστατικά όπως η γύρη και να μειώσει τις φυσικές ιδιότητες του μελιού.

Εποπτεία από Φορέα Βιολογικής Πιστοποίησης

Βιολογικό μέλι: Το βιολογικό μέλι πρέπει να είναι πιστοποιημένο από διαπιστευμένο οργανισμό βιολογικής πιστοποίησης, διασφαλίζοντας ότι όλες οι πτυχές της παραγωγής, από τη διαχείριση της κυψέλης έως την επεξεργασία, πληρούν τα καθορισμένα βιολογικά πρότυπα.

Συμβατικό μέλι: Το συμβατικό μέλι δεν χρειάζεται να πληροί αυτά τα βιολογικά πρότυπα, αν και μπορεί να εξακολουθεί να υπόκειται σε γενικούς κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πρότυπα για το βιολογικό μέλι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και τον οργανισμό πιστοποίησης. Επιπλέον, το πραγματικό θρεπτικό περιεχόμενο του μελιού, βιολογικού ή συμβατικού, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την πηγή νέκταρ και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Λόγοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε το βιολογικό μέλι

Η ποιότητα: χωρίς αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα και περιβαλλοντικούς ρύπους

Το βιολογικό μέλι πρέπει να ελεγχθεί σε διάφορα επίπεδα για να εξασφαλιστεί ότι δεν περιέχει αντιβιοτικά, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, παρασιτοκτόνων ή περιβαλλοντικών ρύπων. Η καλλιέργεια βιολογικού μελιού πληροί αυστηρά και εκτεταμένα κριτήρια παρακολούθησης και δοκιμής από τον εκάστοτε οργανισμού πιστοποίησης.

Αναφέρουμε συνοπτικά την επιτόπια και εργαστηριακή τεκμηρίωση και τον έλεγχο κάθε χρήστη γης σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από τις βιολογικές κυψέλες. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται ότι δεν περιέχουν χημικά υπολείμματα. Η χημική ανάλυση και η δοκιμή δειγμάτων μελιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξασφαλίζει την συνέπεια τόσο του μελισσοκόμου όσο και του τελικού προϊόντος. Οι κυψέλες πρέπει κάθε φορά να βρίσκονται απαλλαγμένες από μη βιολογικό μέλι, ζάχαρη και αντιβιοτικά.

Βιολογικό Μέλι

Η ανώτερη γεύση

Εκτός από το γεγονός ότι το βιολογικό μέλι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, ορισμένοι ένθερμοι καταναλωτές βιολογικών τροφίμων θεωρούν επίσης ότι το μέλι που παράγεται από βιοκαλλιεργητές έχει αισθητά ανώτερη γεύση και άρωμα, σε σχέση, πάντα, με το αντίστοιχο συμβατικά παραγόμενο μέλι. Ως εκ τούτου, είναι έτοιμοι να πληρώσουν το πρόσθετο κόστος.

Είναι όντως βιολογικό το μέλι που αγόρασα;

Οι απαιτήσεις πιστοποίησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με ορισμένες χώρες να είναι λιγότερο αυστηρές από άλλες. Η αντιμετώπιση των διάφορων προτύπων για το βιολογικό μέλι από διαφορετικές παραγωγικές πηγές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές. Ενδέχεται, κάποιο μέλι που έχει συσκευαστεί και ανακηρυχθεί ως βιολογικό μπορεί να μην είναι.

Απαιτείται τεράστια προσπάθεια και μεγάλη δαπάνη για να διασφαλιστεί ότι το κάθε μέλι που έχει χαρακτηριστεί ως βιολογικό δεν έχει όντως επηρεαστεί από μόλυνση των μελισσών που πέρασαν σε περιοχή με μη βιολογική γύρη ή που απλά μεταφέρθηκε από τον άνεμο. Πολλοί μελισσοκόμοι θεωρούν ότι είναι ουσιαστικά ανέφικτο να συμβαδίζουν με τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζει η κυβέρνησή τους. Και πολύ πιθανό να έχουν δίκιο, ως ένα βαθμό. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που αρκετοί παραγωγοί επιμένουν στην παραγωγή συμβατικού μελιού, που έχει ακόμα και το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελληνική και την παγκόσμια αγορά.

Συνταγές με Βιολογικό μέλι

Θα προστεθούν σύντομα...