Search
Close this search box.
Βιολογικά μήλα

Βιολογικά μήλα

Τα βιολογικά μήλα, καρπός ιδιαίτερα αρωματικός και θρεπτικός, περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για την καλή μας υγεία.

Η μηλιά (επιστημονική ονομασία Malus Communis) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ίσως το πιο διαδεδομένο καρποφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι ρίζες του δέντρου δεν φτάνουν σε μεγάλο βάθος. Οι καρποί της μηλιάς διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλα της είναι μεσαίου μεγέθους και λεία και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα.

Το δέντρο της μηλιάς σπάνια ξεπερνά τα 12μ σε ύψος ενώ συνήθως φτάνει μέχρι τα 6-7μ. Τα μήλα έχουν συνήθως έχουν διάμετρο γύρω στα 7cm και σκληρό και αρωματικό φλοιό. Οι καρποί της άγριας μηλιάς δεν ξεπερνούν συνήθως τα 4cm σε διάμετρο. Η διασταύρωση της μηλιάς γίνεται με τη βοήθεια εντόμων (μέλισσες κατά κανόνα) που επισκέπτονται τα άνθη μεταφέροντας την γύρη.

Η μηλιά ευδοκιμεί σε δροσερά και κρύα κλίματα και δεν αντέχει τη ζέστη και την υγρασία. Απαιτεί χώμα με καλή αποστράγγιση και είναι δέντρο μακρόβιο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μόσχευμα, με καταβολάδες, παραφυάδες αλλά και με μπόλιασμα. Αν το μπόλιασμα γίνει πάνω σε Γκορτσιά (αγριομηλιά) το δέντρο έχει μικρότερη ανάπτυξη και μικρότερη ζωή.

Παρ’ ότι το δέντρο είναι απλό και περνά απαρατήρητο, όταν ανθίζει (κατά την Άνοιξη) γίνεται εξαιρετικά εντυπωσιακό. Τα άνθη του είναι μικρά και έχουν 5 πέταλα σε λευκό χρώμα με ελάχιστο ροζ που σταδιακά σβήνει στο λευκό. Το άρωμά τους είναι ωραίο και διακριτικό (όχι έντονο). Η ανθοφορία ξεκινάει τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες και τα άνθη ανοίγουν ταυτόχρονα.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε μήλα είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ινδία.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού μήλου

Θρεπτική αξία βιολογικού μήλου

Με μια πρώτη ματιά στον παρακάτω πίνακα, θα διαπιστώσει κανείς ότι το μήλο δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο ούτε σε βιταμίνες, ούτε σε φυτικές ίνες. Περιέχει λίγη μόνο βιταμίνη C και μόνο ίχνη από άλλες βιταμίνες.

Ο πίνακας δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Το μήλο περιέχει σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Τα φλαβονοειδή συστατικά του μήλου βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου και διεγείρουν το πάγκρεας ώστε να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που το μήλο δεν λείπει από τη δίαιτα του διαβήτη.

Ο συνδυασμός των (λίγων) φυτικών ινών του μήλου με τα άλλα θρεπτικά του συστατικά δείχνει να είναι ιδανικός για τη ρύθμιση του λίπους στο αίμα. Έτσι, λοιπόν, το μήλο αποτελεί τον μεγάλο σύμμαχο των καρδιοπαθών.

Το μήλο είναι επίσης το αγαπημένο φρούτο του διαιτολόγου. Όταν τρώγεται ολόκληρο (με την φλούδα του δηλαδή), δίνει έντονο αίσθημα κορεσμού. Σαν αποτέλεσμα, αν το καταναλώσουμε 15-20 λεπτά πριν το φαγητό μας, αναγκαζόμαστε να φάμε πολύ λιγότερο, μειώνοντας θεαματικά τη λήψη θερμίδων.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τα βιολογικά μήλα. Ο λόγος είναι ότι τόσο τα θρεπτικά στοιχεία του μήλου όσο και οι φυτικές του ίνες βρίσκονται πολύ περισσότερο στον φλοιό του παρά στη σάρκα του. Και, ενώ μπορούμε (και πρέπει) να τρώμε το βιολογικό μήλο με τη φλούδα του, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα μήλα συμβατικής καλλιέργειας των οποίων η φλούδα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρείται.

Βιολογικά μήλα: Διατροφική αξία (*)

βιταμίνη Α 2 %
βιταμίνη C 12 %
φυτικές ίνες 18 %
Θερμίδες 95
κάλιο 5 %
μαγνήσιο 2 %
σάκχαρα 18 γρ.
(*) Τα ποσοστά δίδονται για 1 μεσαίο βιολογικό μήλο (180 γραμμάρια περίπου) με την φλοίδα του και σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Συνταγές με Βιολογικά μήλα

Θα προστεθούν σύντομα...