Τα εργαλεία κήπου είναι απαραίτητα για όσους κάνουν εργασίες στον κήπο τους αλλά και για τους επαγγελματίες γεωπόνους και συντηρητές κήπων. Για να γίνει η ενασχόλησή μας με τον κήπο ευκολότερη και λιγότερο κουραστική, ανάλογα με το είδος των εργασιών, θα χρειαστούμε μια σειρά από εργαλεία κήπου, κάποια από τα οποία είναι αρκετά φθηνά.
Για να δημιουργήσουμε, να συντηρήσουμε ή να οργανώσουμε τον κήπο μας ή το περιβόλι μας δεν θα χρειαστούμε μόνο εργαλεία αλλά και άλλον εξοπλισμό. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να έχουμε:
αντιολισθητικές γαλότσες,
γάντια προστασίας για τον χειρισμό των εργαλείων,
καπέλο για τον ήλιο,
γυαλιά ηλίου,
καλάμια (μικρού και μεγάλου μήκους) για το στήριγμα των φυτών,
πλαστικοποιημένο σύρμα για το δέσιμο των φυτών στα καλάμια και
προστατευτικό στρωματάκι για τα γόνατα (για τις εργασίες που απαιτούν γονάτισμα) ή επιγονατίδες.
Τα 12 πλέον απαραίτητα εργαλεία κήπου
Όσο για τα εργαλεία, θα χρειαστούμε αρκετά. Τα περισσότερα όμως είναι μικρά και αποθηκεύονται εύκολα. Αυτά είναι:
Τσάπα: για το σκάψιμο της γης. Θα το χρειαζόμαστε διαρκώς για να κάνουμε το χώμα αφράτο και να ανακατέψουμε υλικά όπως τύρφη, κοπριά και άλλα.
Φτυάρι: με το φτυάρι φτιάχνουμε τους λάκκους, ανοίγουμε αυλάκια, κάνουμε ανακατανομή του εδάφους και άλλες βαριές εργασίες.
Τσουγκράνα: απαραίτητη για το ίσιωμα της γης και το μάζεμα μικρών λίθων. Μαζεύει εύκολα ακόμα και ξεραμένα φύλα, μικρά ξυλαράκια και άλλα ανεπιθύμητα, αφήνοντας χώμα καθαρό.
Μικρό σκαλιστήρι: για τις μικροδουλειές, εκεί που το μεγάλο σκαλιστήρι δε χωράει.
Πιρούνα: για να σπάσουμε το έδαφος όταν είναι σκληρό, να απομακρύνουμε σχετικά μεγάλες πέτρες και να διαχωρίσουμε το χώμα από ρίζες και μεγάλα φύλα.
Κλαδευτήρι χειρός: θα μας χρειαστεί όταν θελήσουμε να κλαδέψουμε τα φυτά μας. Η διαδικασία αυτή θα γίνει αρκετές φορές στη διάρκεια της ζωής του κάθε φυτού και για τα περισσότερα από αυτά.
Καλλιεργητής: μικρό εργαλείο που μας βοηθάει να σκαλίσουμε εύκολα μικρές περιοχές ανάμεσα σε φυτά.
Φτυαράκι κήπου: εύχρηστο μικρό εργαλείο για να φτιάχνουμε λάκκους σε ήδη μαλακό χώμα, για να ανακατεύουμε την κοπριά και την τύρφη με το χώμα μας όταν έχουμε ήδη φυτέψει και για άλλες μικρο-εργασίες. Φτιαγμένο από γαλβανιζέ μέταλλο σε φυσικό χρώμα αλλά και σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, με πλαστικό, μεταλλικό ή ξύλινο χερούλι. Θα το βρούμε, επίσης, και με ειδική αντιολησθητική λαβή που παράλληλα προστατεύει την παλάμη από ερεθισμούς λόγω της τριβής. Η τιμή τους κυμαίνεται (κατά προσέγγιση) από 4 έως και 10 ευρώ.
Φυτευτήρι: μικρό πλαστικό συνήθως εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε τρύπες για να φυτέψουμε τα φυτά μας. Σε μαλακό και υγρό χώμα μπορούμε να κάνουμε την εργασία αυτή με τα δάχτυλα.
Μέτρο: είναι απαραίτητο για να μετράμε τις αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό κομμάτι ξύλου, αφού πρώτα σημειώσουμε με μαρκαδόρο την επιθυμητή απόσταση.
Κύπελλα για φύτεμα: μικρά κύπελλα για τη σπορά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά πλαστικά ποτηράκια αρκεί να ανοίξουμε τρύπα στον πάτο τους. Δεν τα πετάμε, χρησιμοποιούνται πολλές χρονιές μέχρι να φθαρούν τελείως.
Στην αγορά θα βρούμε, επίσης κύπελλα κοκοφοίνικα, που τοποθετούνται στο έδαφος μαζί με το φυτό, αφού πρόκειται για 100% φυσικό υλικό και βιοδιασπώμενο. Οικονομικότερη εναλλακτική είναι τα χάρτινα κύπελα φυτέματος, χειροποίητα ή από το εσωτερικό του χαρτιού τουαλέττας. Και στην περίπτωση αυτή θα τα φυτέψουμε μαζί με το φυτό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν αποσυντεθεί πλήρως.
Μικρό κόσκινο: για να τοποθετήσουμε λεπτή στρώση καθαρού φυτοχώματος πάνω στο σπορείο. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει προσεκτικά και με τα χέρια μας.
Συμβουλές συντήρησης για τα εργαλεία κήπου
Με την κατάλληλη φροντίδα και την έγκαιρη αποθήκευσή τους, τα εργαλεία κήπου που αγοράσαμε θα κρατήσουν για μια ζωή. Μετά το πέρας των καθημερινών εργασιών, αφαιρούμε κάθε ύλη που βρίσκεται πάνω τους ώστε να μείνουν όσο πιο καθαρά γίνεται. Κατόπιν, και αφού εξασφαλίσουμε ότι είναι εντελώς στεγνά, τα τοποθετούμε σε στεγνό και σκιερό μέρος μέχρι την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσουμε. Ιδανικοί χώροι είναι μια αποθήκη, το γκαράζ ή κάτω από την βεράντα, αρκεί να τα έχουμε τυλίξει με αδιάβροχο κάλυμμα.
Αν μας ενδιαφέρει να φυτέψουμε βιολογικά λαχανικά και αρωματικά, ας προμηθευτούμε το απαραίτητο βιολογικό λίπασμα και τους κατάλληλους σπόρους που θα εγγυηθούν το καλό αποτέλεσμα.