Search
Close this search box.
2 Ιουνίου 2021
2 Ιουνίου 2021

Πώς να βράσουμε σωστά το κουνουπίδι

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Τί ευκολότερο από το βραστό κουνουπίδι! Και όμως, έχει τα μυστικά του για να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά και το χρώμα του και να μυρίσει όσο το δυνατόν λιγότερο.

Το κουνουπίδι περιλαμβάνεται στην κατηγορία των φυτών που ευδοκιμεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ προέρχεται από τις μεσογειακές χώρες. Τα είδη του??…πάρα πολλά..όσες και οι αποχρώσεις του.

Αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς πρωταγωνιστές της μεσογειακής κουζίνας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Άλλωστε, πολλοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν να καταναλώνεται καθημερινά  από μικρούς και μεγάλους είτε ως συνοδευτικό είτε ως «ασυνόδευτο», καθώς αποτελεί ένα θρεπτικότατο και ισορροπημένο γεύμα. Άρα, είναι ο απόλυτος σύμμαχός μας στην απώλεια των κιλών!!

Το κουνουπίδι, το ταπεινό αυτό λαχανικό, γίνεται ένα πολύ εύγεστο  πιάτο με την προϋπόθεση να το βράσουμε σε νερό με πολύ αλάτι και μόνο όση ώρα χρειάζεται , για να γίνει μαλακό. Αν ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες βρασίματος που παρατίθενται παρακάτω, θα σας «λύσει» τα χέρια σε πολλά οικογενειακά τραπέζια. Πολύ εύκολα και γρήγορα θα έχετε μια πεντανόστιμη σαλάτα , η οποία συνδυάζεται εξαιρετικά με μαγιονέζα, λεμόνι και λάδι, tartare και πέστο. Γενικότερα, το κουνουπίδι προτιμά τις έντονες γεύσεις και τα δυνατά καρυκεύματα.

Αρκετοί μάλιστα διάσημοι μάγειρες προτείνουν να απολαμβάνουμε το κουνουπίδι ωμό. Αρκεί, απλώς , να κόψουμε το κουνουπίδι σε κομμάτια και να το χρησιμοποιήσουμε σαν ορεκτικό με τη συνοδεία έτοιμων σαλτσών. Ωστόσο, εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς που έχει κατά το μαγείρεμα του πολλοί δεν το προτιμούν.

Σας αρέσει η γεύση του κουνουπιδιού, αλλά δεν αντέχετε τη μυρωδιά του;;;

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, για να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας λαχανικό χωρίς τη συνοδεία καμίας δυσοσμίας!!

    • Μην μαγειρεύετε το κουνουπίδι πολύ ώρα, καθώς με το πολύ βράσιμο εντείνετε η μυρωδιά του.
    •  Προσθέστε ένα λεμόνι ή 2 κουταλιές ξύδι μέσα στην κατσαρόλα.
    • Μπορείτε, επίσης, να βάλετε σέλινο μέσα στο βραστό νερό.
    • Δοκιμάστε να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας μια φέτα από μπαγιάτικο ψωμί, η οποία θα τραβήξει τη μυρωδιά.
    • Μπορείτε, ακόμη,  να μαγειρέψετε το κουνουπίδι στον ατμό ή στο τηγάνι. Θα εκπλαγείτε από την γεύση του.
    • Αν εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει στο σπίτι σας αυτή η χαρακτηριστική μυρωδιά γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφού βράσει ρίξτε ό,τι είδους καρυκεύματα έχετε όπως κανέλα, βανίλια, γαρύφαλλο. Οι μυρωδιές των μπαχαρικών αυτών θα κατακλύσουν ευχάριστα το χώρο.
  • Τέλος, μην ξεχάσετε να ανοίξετε το παράθυρο διάπλατα!!

ΒΗΜΑΤΑ ΒΡΑΣΜΟΥ

Παρακάτω αναφέρουμε τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς, αν θέλει να επιτύχει το σωστό βράσιμο στο κουνουπίδι του. Να τονισθεί πως η τεχνική αυτή του βρασμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα λαχανικά όπως μπρόκολο, φασολάκια, σπανάκι, καθώς εγγυάται ένα νόστιμο και θρεπτικό αποτέλεσμα.

  1. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό και τη τοποθετούμε στη φωτιά. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα του νερού, καθώς θα πρέπει να είναι αρκετά πιο μεγάλη σε σχέση με την ποσότητα του κουνουπιδιού. Σε αντίθετη περίπτωση, μόλις βάλουμε το κουνουπίδι στην κατσαρόλα, η διαδικασία βρασμού θα σταματήσει και θα ξεκινήσει πολύ αργότερα. Συνεπώς, το κουνουπίδι να μείνει  στο νερό περισσότερο από όσο πρέπει.
  2. Βάζουμε αρκετή ποσότητα αλατιού μέσα στο νερό. Μην ανησυχείτε για το παραπάνω αλάτι. Το κουνουπίδι δεν θα γίνει αλμυρό, αν το βράσουμε για όσο πρέπει.
  3. Μόλις το νερό πάρει βράση, βάζουμε το κουνουπίδι μέσα στην κατσαρόλα.
  4. Το βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το κουνουπίδι από το νερό.
  6. Αν δεν επιθυμούμε να το σερβίρουμε ζεστό, μπορούμε να το βυθίσουμε σε κρύο νερό με παγάκια.
  7. Το τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και το στεγνώνουμε καλά.
  8. Διατηρούμε το κουνουπίδι στο ψυγείο

Και καλή επιτυχία!!!!!

EXTRA TIPS

  • Είναι καλό να βυθίσουμε τα κομμάτια κουνουπιδιού σε ένα βαθύ σκεύος με νερό και ξύδι. Με αυτό τον τρόπο φεύγουν τα έντομα που ενδεχομένως να κρύβονται μέσα.
  • Αν βάλουμε μέσα στο νερό 1 –  2 κουταλιές ξύδι ή λεμόνι το κουνουπίδι θα παραμείνει λευκό.
  • Για να βράσει το κοτσάνι στον ίδιο χρόνο με το υπόλοιπο κουνουπίδι θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχετικά βαθιά τομή σε σχήμα σταυρού στο κάτω τμήμα του κοτσανιού.
  • Το κουνουπίδι που θα διαλέξουμε καλό θα ήταν να μην έχει μαύρα ή κίτρινα  σημάδια, αλλά να είναι σε όλη του την επιφάνεια άσπρο.
Αρετή Βασιλάκη
Η σωστή διατροφή είναι το α και το ω για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Μαγειρεύω, δημιουργώ, προσφέρω όλη μου την αγάπη σε ένα πιάτο.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Η φυσική ομορφιά βασίζεται στην απλότητα και την αρμονία με τη φύση, αξιοποιώντας αγνά συστατικά για να θρέψει το δέρμα, να προωθήσει την υγεία και να αναδείξει τη μοναδική μας λάμψη χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Τα φυσικά καλλυντικά έχουν αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα συνθετικά προϊόντα. Η ζήτηση για φυσικές λύσεις ομορφιάς προκύπτει από την επιθυμία για υγιέστερο δέρμα, μειωμένη έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες και τη δέσμευση στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.