Search
Close this search box.

Ελιές, αμπέλια, γάλα, κτηνοτροφικά, πατάτες σε προτεραιότητα για περαιτέρω ειδική ενίσχυση στην Ε.Ε.

Επέκταση των έκτακτων ενισχύσεων µέσω ΠΑΑ, αποζηµιώσεις και αναδιάρθρωση για αµπελουργούς, στοχευµένη στήριξη προβατοτρόφων ενόψει εορτών, παρέµβαση για τις ακριβές ζωοτροφές, µέτρα αγοράς σε χοιροτροφία, πτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή και αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων για τους αγρότες. Αυτά ήταν ορισµένα από τα µέτρα που τέθηκαν µεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεµβρίου, µε σκοπό τη στήριξη του αγροτικού τοµέα εν µέσω του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας.

Πρόκειται για θέσεις που υπογράφουν 18 κράτη-µέλη (απουσιάζει η συµβολή της Ελλάδας) µέσω εγγράφου 38 σελίδων µε τίτλο «Η κατάσταση της αγροτικής αγοράς» όπου περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν επι µέρους αγροτικοί κλάδοι και κυρίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, ο οίνος, η πατάτα και τα κηπευτικά. Εν προκειµένω, προτείνουν µέτρα στήριξης για το 2021, τα οποία θέλουν να είναι πιο στοχευµένα προς τον πρωτογενή τοµέα και όχι τόσο στη βιοµηχανία. Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία, µέσω της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραµπατζή, έσπευσε να στηρίξει τις παραπάνω θέσεις κατά τη διάρκεια του Συµβουλίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τοµέα της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριµένα ζήτησε την προσοχή και προτεραιότητα στον τοµέα του γάλακτος και των γαλακτοκοµικών προϊόντων, µε ενδεχόµενη παροχή έκτακτης οικονοµικής βοήθειας και σε αυτόν τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά στον τοµέα του χοίρειου κρέατος και τον τοµέα των πουλερικών ζήτησε τη λήψη έκτακτων µέτρων ανακούφισης. Επέκταση των µέτρων στήριξης και για το 2021 ζήτησε και για τον αµπελοοινικό κλάδο, τόσο για τους οινοποιούς όσο και για τους αµπελουργούς της χώρας. «Τέλος, δεν παύει να µας ανησυχεί και ο τοµέας ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των εξαγωγών», σηµείωσε η κα. Αραµπατζή.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση του Μέτρου ενίσχυσης µέσω του ΠΑΑ (κατευθύνθηκε στην Ελλάδα στους ελαιοπαραγωγούς µε περίπου 30 ευρώ το στρέµµα), η Ιταλία ετοιµάζεται να κατεβάσει γραπτή πρόταση ώστε να προβλεφθεί στον µεταβατικό κανονισµό για τα έτη 2021-2022. Το θέµα εδώ είναι πού θα βρεθούν τα χρήµατα.

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.

Στείλε το σε φίλους: