Κατ’ αρχήν, ας δούμε τι εννοούμε όταν λέμε οικολογική καλλιέργεια. Μια καλλιέργεια είναι οικολογική όταν χρησιμοποιεί τους ελάχιστους δυνατούς φυσικούς πόρους (και μόνο) για να φέρει εις πέρας τον σκοπό της, τη δημιουργία δηλαδή καρπών και φυτών. Για να είναι οικολογική, μια καλλιέργεια πρέπει υποχρεωτικά να είναι βιολογική.
Πότε μία καλλιέργεια ΔΕΝ είναι οικολογική;
Όταν κατασπαταλάει το νερό:
Η χρήση του νερού στην οικολογική καλλιέργεια πρέπει να είναι τέτοια ώστε να χρησιμοποιείται το ελάχιστο δυνατό νερό για την καλή ανάπτυξη των φυτών. Το πότισμα πρέπει να γίνεται είτε τις πολύ πρωινές ώρες (πριν την ανατολή του ήλιου) είτε μετά τη δύση του. Το νερό δεν πρέπει να χάνεται. Οι λάκκοι μας θέλουν συχνό έλεγχο για να περιορίσουμε τις απώλειες σε νερό.
Όταν έχει μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις:
Στην προσπάθειά μας να καλλιεργήσουμε ντομάτες και άλλα καλοκαιρινά φυτά το χειμώνα, καλούμαστε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας προκειμένου να ζεστάνουμε το θερμοκήπιο. Αν δεν πετύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στο θερμοκήπιό μας, οι ντομάτες δε θα αναπτυχθούν ή δε θα σχηματίσουν καρπούς.
Το ενεργειακό αποτύπωμα μιας τέτοιας παραγωγικής μονάδας στον πλανήτη είναι, δυστυχώς, τεράστιο.
Όταν τα προϊόντα πρέπει να μεταφερθούν μακριά για κατανάλωση:
Για να έρθουν κάποια λαχανικά και φρούτα στο πιάτο μας πρέπει να διασχίσουν ωκεανούς ή τεράστιες αποστάσεις στην ξηρά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες καυσίμων για τη μετακίνησή τους. Η επιβάρυνση στον πλανήτη από μια τέτοια διαδικασία είναι τεράστια.
Όταν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα:
Ο εύκολος και γρήγορος τρόπος για την ανάπτυξη των φυτών και την καταπολέμηση των ασθενειών που τα προσβάλουν, η χρήση δηλαδή χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων, είναι καταστροφική για τον πλανήτη. Τα χημικά όχι μόνο καταστρέφουν τα καλά συστατικά του χώματος αλλά και μεταφέρονται σε τεράστιες αποστάσεις μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, μολύνοντας μεγαλύτερες εκτάσεις καθώς και το νερό που πίνουμε.
Πόσο οικολογικά είναι, λοιπόν, τα βιολογικά τρόφιμα;
Δυστυχώς, κατά κανόνα, δεν είναι! Τα προϊόντα στην πλειοψηφία τους, ακόμα και αν είναι βιολογικά, δε χρησιμοποιούν δηλαδή χημικά σκευάσματα, δεν είναι οικολογικά.
Οι καταναλωτικές μας απαιτήσεις είναι πλέον τέτοιες που προκαλούν τεράστιες μετακινήσεις προϊόντων από τη μία χώρα στην άλλη με σοβαρό αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Σε καθημερινό επίπεδο καταναλώνουμε ντομάτες και άλλα λαχανικά από το Μεξικό, τροπικά φρούτα το χειμώνα, κρέας και ψάρια από μακρινές χώρες και διάφορα μπαχαρικά. Εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούμε την παρούσα κατάσταση, Μπορούμε λοιπόν να την ελέγξουμε.